home CULTURA, MUZICA DINAMITA MUZICALA: Chicago [Transit Authority], “Listen” (Chicago, 1969)

DINAMITA MUZICALA: Chicago [Transit Authority], “Listen” (Chicago, 1969)

Share

The Chicago Transit Authority este eponimul albumului de debut al trupei din Chicago care ulterior avea sa fie cunoscuta global sub numele Chicago. Albumul a fost inregistrat si lansat in anul1969.

Grupul a fost initial numit  “The Missing Links”. Apoi si-a schimbat numele in “The Big Thing” (si au concertat ocazional in jurul orasului Chicago si in Milwaukee ca “The Big Sounds”), inainte sa adopte numele The Chicago Transit Authority, cand producatorul James William Guercio i-a preluat in contract, in 1968. O combinatie de brass si jazz, cu un puternic feeling rock ‘n roll, l-au atras pe Guercio, care a intuit ca sound-ul lor se va dovedi unul de succes.

The Chicago Transit Authority au semnat un contract cu Columbia Records mai tarziu in anul 1969. In timp ce Guercio produsese in urma cu putin timp al doilea album al grupului Blood, Sweat & Tears (care avea sa devina un succes teribil), aceasta l-a ajutat ca sa mareasca si capitalul financiar al grupului Chicago.

La finalul sesiunilor de inregistrari la primul album The Chicago Transit Authority, devenise clar ca albumul avea sa fie un dublu LP. In componenta initiala, keyboardistul Robert Lamm, chitaristul Terry Kath si basistul Peter Cetera si-au impartit frateste sesiunile de solo voce, in timp ce James Pankow, Lee Loughnane si Walter Parazaider tineau brass-ul si suflatorii si Danny Seraphine a asigurat percutia.

Lamm, Kath si Pankow erau, in acel moment, principalii compozitori ai grupului. Performantele lui Kath la chitara erau atat de ridicate, incat pana si Jimi Hendrix a devenit un mare fan al acestuia.

Conform notelor de la inregistrarile pentru primul album, evolutia solistica a lui Kath pe cantecul “Free Form Guitar” a fost creata fara sa fie folosite nici un fel de pedale.

Intr-un avant tehnic ce era tipic expresionismului lui Hendrix (cunoscut pentru felul cum folosea efectele wah si pedalele de fuzz), Kath si-a cuplat amplificatorul de studio direct si a improvizat intreaga melodie, cu scopul de a obtine un ton cat mai pur, fara interventii tehnice. “Free Form Guitar” este recunoscut ca fiind o piesa care a influentat puternic genul noise music.

Lansat in aprilie 1969, albumul “The Chicago Transit Authority” s-a dovedit a fi un hit imediat si rasunator, ajungand pana pe locul 17 in SUA si pana pe locul 9 in Marea Britanie. In timp ce reactiile critice au fost destul de puternice, albumul initial a esuat in a da orice single-uri de succes, cu grupul vazut ca fiind o formatie orientata spre lansarea de albume, nu de sigle-uri.

In anii 1970 si 1971, Does Anybody Really Know What Time It Is? (ajuns pana pe locul 7 in top in SUA), Beginnings (7) si Questions 67 and 68 au fost toate hituri de casa. Ridicat pe aripile celorlalte albume, ultimul album a stat in topuri nu mai putin de 171 de saptamani si a primit discul de aur (apoi cel de platina, iar finalmente cel de dublu-platina).

Practic, am scris aici despre prima perioada fuzz-prog-rock a unei mari trupe, care azi este mai cunoscuta ca trupa pop, avandu-l ca solist pe fostul basist Peter Cetera.

Sursa: Wikipedia

Share