home MASS MEDIA Revolutia adevaratului bun-simt: comunicatul MediaSind, preluat de mass-media moguloasa

Revolutia adevaratului bun-simt: comunicatul MediaSind, preluat de mass-media moguloasa

Share

Acum 23 de ore, publicam primul comunicatul Mediasind, privind pozitia organizatiei fata de concedierile abuzive din mass-media.

De atunci si pana in acest moment, stirea a fost preluata de organe de presa care pana acum l-au denigrat pe Cristi Godinac, liderul FRJ MediaSind, au scris tampenii despre activitatea acestei organizatii profesionale, au ales sa nu publice niciodata nici un comunicat MediaSind si societatile care le editeaza au incalcat constant legislatia pe care o apara organizatia aceasta, afiliata la International Federation of Journalists, cea mai puternica organizatie sindicala a jurnalistilor din lumea de tip occidental.

Cea mai buna abordare editoriala a avut-o Radio Romania Actualitati, care l-a sunat pe Godinac azi dimineata si i-a luat live o declaratie referitoare la ceea ce scrie in comunicatul MediaSind. Nu s-a multumit sa-l sune ca sa-l faca sa repete ce scrie in comunicat. RRA l-a atatat, intrebandu-l ce face ca sa se ajunga la rezultate.

Aceasta este o surpriza, in masura in care pana acum posturile publice de radio si tv niciodata nu s-au manifestat astfel, ci s-au postat (mai vizibila TVR) de parca ar fi apartinut mogulilor de presa. SRR cu Maria Toghina in frunte (care tocmai si-a terminat mandatul), SRTV cu Sasa Sassu-n frunte (care tocmai trebuie sa se caute pe la mandat si, daca are bun simt, ar fi cazul sa-si dea demisia).

Dar marea surpriza este ca mass-media care tin direct de “presa ticalosita”, cum a numit-o Basescu, au publicat (fie si sec, fara interventie editoriala), comunicatul MediaSind.

La ultimul sau numar, “Cotidianul” a preluat pe editia online documentul MediaSind. La fel si “Ziua“, care insa a ilustrat cu o poza cu MediaSind in sedinta, pana acum era interzisa la publicare oriunde in paginile democratelor ziare, care pana acum promovau democratura lu’ Geoana (foto 2 stanga).

Socant este ceea ce a facut “Romania Libera, care a preluat comunicatul si a dat o poza si mai importanta, cu Aidan White, liderul IFJ, langa Cristinel Godinac (foto 2 dreapta). Este un semnal de forta foarte important.

Dar cel mai important si simptomatic este ca totul a pornit de la NewsIn, agentia de presa (inca teoretic) a mogulului Sorin Ovidiu Vantu, care a dat acest comunicat, preluat ulterior mot-à-mot de ceilalti.

Iar atunci cand preia agentia grupului (in curs de dezagregare), in haosul generalizat, in care un fotoreporter face poze de la ultima zi de munca la “Business Standard” si le pune pe blogul sau, nici nu mai trebuie sa te miri ca preia si agregatorul Money.ro.

Consternant pentru mine este ca un alt organ de presa care a preluat un comunicat, in care se vorbeste despre societatea care il editeaza, este Ziare.com.

Daca la Grupul Realitatea-Catavencu stiu ca acum fiecare face ce vrea, in afara de Realitatea TV si The Money Channel, iar la “Ziua” ar exista explicatia revoltei jurnalistilor, care stiu ca publicatia e pe cale sa se inchida, nu aceleasi lucruri sunt valabile la Ziare.com.

Aici exista o mana forte si un sistem de management care nu permite nici o astfel de iesire in decor si nici cea mai mica scapare. Sistemul este piramidal. Exista un editor coordonator care tine haturile strans in mana si nimic nu se face fara stirea sa, iar acesta asculta direct de redactorul-sef.

Nici in week-end nu raman negrisorii de capul lor pe site, ba chiar controlul este si mai strict, pentru ca lucreaza un redactor si un editor coordonator pe zi. Deci, in week-end editorul coordonator nu mai trebuie sa fie atent la ceea ce fac si scriu cinci subordonati, ci sta calare pe un singur om, monitorizat la maximum.

Si, oricum, stirea nu a fost data in week-end, iar daca ar fi fost o scapare ar fi fost oricum retrasa de pe site pana in acest moment. Daca poate cineva sa ma desluseasca… Oricum, ceea ce trebuie sa pricepem este ca acum se deschide o fereastra de oportunitate care nu va sta asa la infinit si ca trebuie profitat la maximum de existenta ei.

Share