home CULTURA, MUZICA Alcatrazz, “Simple Headphone Mind” (Vampire State Building – 1971)

Alcatrazz, “Simple Headphone Mind” (Vampire State Building – 1971)

Share

Pianeta + solist vocal, Rüdiger Berghahn; chitara solo, Klaus Holst; flaut, saxofon tenor, Klaus Nagurski; chitara bas, Ronald Wilson; tobe + bongos, Jan Rieck – acestia sunt cei de la Alcatrazz, un cvintet german din Hamburg cu un percutionist britanic, care au inceput cu acest album, categorisit de unii ca fiind de jazz, in timp ce ProgArchives ii clasifica drept fiind o trupa de KrautRock.

Avand in vedere cat de eclectica a fost miscarea muzicala germana numita astfel, da, e corect, dar muzica Alcatrazz de pe acest album este defapt un fusion intre diferite stiluri, de la rock, trecand prin blues, cu accente progresive, prin folosirea flautului si a pianetei, dar ajungand pana la FreeJazz

Straniu este ca Phillips a avut probleme cu inregistrarea acestui album, pentru ca, langa cladirea unde se tragea acest album, a existat o alarma pentru un atac terorist si o unitate germana antitero a scotocit prin apropiere, ceea ce nu i-a impiedicat pe muzicieni sa-si continue inregistrarile.

Muzica Alcatrazz de pe acest album care azi a devenit legenda contine elemente imposibil de confundat care se trag din “In A Silent Way” a lui Miles Davis, precum si din albumele timpurii ale trupei britanice de PsychProgJazz King Crimson.

Va prezint aici cea mai de succes inregistrare, “Simple Headphone Mind”, dar si piesa care da numele albumului, “Vampire State Building”. Ambele vor lasa urme adanci, definitive in sensibilitatea muzicala a celui care o asculta.

Ceea ce prezint acum este de-abia inceputul. Urmeaza o calatorie lunga printr-o muzica extrem de interesanta si deosebit de profunda, care demonstreaza ca, chiar daca ne-am cam uitat sufletul, inca mai suntem in posesia lui. Forta spirituala fie cu noi!

Share