DGIA a incercat să verifice calculatoarele instanţei ce l-a arestat pe gen. Iulian Gherghe

Share

După toate aparenţele, DGIA ar fi populată poate de o grupare infracţională, controlată sau din care face parte fostul adjunct al şefului instituţiei.

Trei judecători de la Curtea Militară de Apel au cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să verifice dacă este afectată independența sistemului judiciar, după ce serviciul secret al Armatei (DGIA) a cerut să verifice calculatoarele judecătorilor care l-au arestat pe generalul (r) Iulian Gherghe.

Fostul adjunct al Direcției Generale de Informații a Apărării (DGIA) este acuzat că a folosit 180.000 de dolari, din fondurile serviciului secret, pentru a cumpăra o casă.

MApN nu recunoaște spusele judecătorilor. Ministerul Apărării Naționale susține că cei trimiși în control nu au solicitat înformații neclasificate.

„Pe timpul activității a fost verificat modul de gestionare a informațiilor clasificate aflate în evidența U.M. 02949 București și a fost auditat modul de implementare a politicilor de securitate pe sistemul informatic şi de comunicaţii independent clasificat al unității, fără a fi accesate rețelele informatice constituite la nivelul unității militare.

Pe timpul activității nu s-a solicitat acces la documente neclasificate, iar echipa de control s-a relaționat strict cu personalul structurii de securitate și responsabilul cu evidența documentelor clasificate, fiind permanent însoțită de un reprezentat legal al unității”, se arată în poziția ministerului Apărării.

Trei judecători de la Curtea Militară de Apel au cerut președintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să verifice dacă a fost afectată independența judecătorilor, după ce ofițeri ai Direcției contrainformații și securitate militară (DCISM) din cadrul MApN, au încercat să verifice calculatoarele celor trei magistrați.

„Confirm existența unei sesizări către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din partea a trei magistrați de la Curtea de Apel Militară pentru a stabili dacă s-a adus atingere independenței judecătorilor.

De existența acestui control al unei structuri de contrainformații a Armatei știa și CSM-ul, solicitarea pentru a studia documentele clasificate fiind încă de acum un an. Acest control nu a fost împiedicat.

Doar că ofițerii au cerut acces și la documentele neclasificate, adică la calculatoarele judecătorilor și ale grefierilor. Cererea a fost aprobată verbal de președintele instanței care a venit din concediu pentru asta.

Eu, împreună cu domnii judecători Luchian Constantinescu și Constantin Ciuculescu, ne-am opus acestei solicitări”, ne-a declarat George Matei, purtătorul de cuvânt al Curții Militare de Apel.

Share