Cutremurul care ar avantaja enorm dezvoltatorii imobiliari. Autorităţile tac

Share

Cutremurul mare care se apropie şi care probabil că nu ne va cruţa va avantaja în primul rând afaceriştii. Omul simplu va suferi, dacă va supravieţui. Mii, poate zeci de mii de gospodării construite cu trudă o viaţă de om vor dispărea.

Război? Cutremur? Nici sirenele nu funcţionează ca lumea la români…

Cutremurul, ca variantă de lucru pentru edificarea oraşului mineral

Majoritatea clădirilor cu risc seismic face parte din arhitectura contemporană a Capitalei. În provincie, asemeni. Aceste clădiri frumoase, cu probleme seismice, sunt degradate în ultimul hal. Cum să investească mafioţii ce conduc România în binele public? Se gândesc la buzunarul lor.

Atunci când mii de imobile cu risc seismic se vor prăbuşi în Bucureşti şi alte oraşe, nici unul dintre aceşti responsabili nu va plăti penal. Se va spune că s-au dezlănţuit forţele naturii, care sunt o fatalitate. Vor fi câteva cazuri penale.

Câţiva antreprenori care au fuat la materiale vor fi condamnaţi. La cutremurul din 4 martie 1977, blocul OD 16 s-a prăbuşit. Ulterior, s-a descoperit că era putred: se furase la structura de rezistenţă. Responsabilul a fost condamnat. Blocurile OD sunt şi acum în picioare însă.

Cutremurul ideal. Corupţia perfectă. Furtuna perfectă

Cutremurul ideal ar fi pentru antreprenori cel în care clădirile cu bulină roşie se vor prăbuşi. Ele sunt situate în regiunile centrale ale oraşelor. În locul lor, se vor construi imobile moderne. Statul va edifica programe sociale pentru sinistraţi. Aceştia vor deveni recunoscători călăilor lor, culmea ironiei.

Alţi bani vor fi alocaţi pentru reconstrucţie şi vor fi direcţionaţi politic, fără doar şi poate. Miza financiară este enormă. Afaceriştii fără scrupule îşi vor da mâna cu politicienii interesaţi pe toate părţile. Va fi corupţia perfectă, garnisită la cutremurul ideal.

Apoi va urma furtuna perefctă, dacă nu va fi fost până la seism. Presa va scrie despre aceste aranjamente mizerabile. Ele vor fi cunoscute public. Iar când the big picture va deveni vizibilă, va fi expusă public în întreaga sa hidoşenie, va începe.

Aşadar, oraşele noastre sunt încă în bună măsură vegetal-minerale. În viitor, degradarea prin seism a clădirilor clasice va fi un prilej pentru distrugerea vegetaţiei din jur. Trebuie să înţelegem că aceşti oameni lipsiţi de scrupule nu sunt educaţi să iubească verdeaţa. În schimb, se închină zeului-ban.

De ce să ne temem

Zona Vrancea este în clasa de risc seismic 7, adică cel mai mare, iar restul României este în clasa şase. Concluzia unui studiu al Comisiei Europene este că, în ultimii 40 de ani, riscul ca oamenii să fie grav afectați de un dezastru natural s-a dublat la nivel mondial.

În România, sunt peste 600 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic. Unul din trei spitale funcţionează în clădiri cu risc seismic I sau II, potrivit datelor Ministerului Dezvoltării. În Capitală, aproape 200 de imobile vor cădea la primul cutremur serios.

Altele 300 sunt încadrate cu grad seismic 2, iar 90 cu risc 3. În Primărie nu există nici măcar un serviciu care să se ocupe de aceste clădiri. Aceasta în pofida faptului că Gabriella Vrânceanu Firea Pandele ot Voluntari Vale a promis că va face o firmă care va reface seismic aceste imobile…

Share