Suntem la un singur pas de un nou incident Colectiv

Share

Atragem atenţia că în acet moment suntem la un pas de un nou incident Colectiv, dar la scară naţională, şi nici nu ne dăm seama de asta, nici nu facem nimic ca să-l prevenim.

Acum două zile fără câteva zeci de minute, în România a avut loc un cutremur moderat, de 5,3 grade pe scala Richter. Ne-a trecut un glonţ pe lângă ureche şi nici nu ştim. Şi nici nu ne pasă. Nu ne dăm seama de acest lucru.

Stăm ca meduzele, la rând, la sifonărie, aşteptând următorul sifon care va exploda, dar ce nu pricepem este că, la următorul sifon care face boac, face boac, o dată cu el, şi dugheana unde se umplu sifoane.

La un cutremur major, de peste 7 grade pe scala Richter, o mulţime de clădiri din România, cele mai multe în Bucureşti, se vor prăbuşi. Mii de oameni vor muri. Acesta va fi un nou incident Colectiv, la scară mult mai mare.

Imediat, pentru că nu mai suntem în România anului 1977, va izbucni scandalul, va fi un nou incident Colectiv, la scară naţională.

Coordonate:
siguranţa antiseismică a clădirilor care se vor fi prăbuşit la acest mare cutremur
Se vor căuta vinovaţii. Procurorii vor opera arestări, vor instrumenta dosare complicate. Fiecare tabără politică va încerca să tragă beneficiile pe propria sa spuză, dincolo de faptul că, în ochii opiniei publice, cel ce va plăti primul va fi Executivul în funcţie, chit că asta e absurd, că nu poţi ranforsa antiseismic imobilele în câteva săptămâni sau luni de zile.

responsabilitatea politică la un nou incident Colectiv, la scară naţională, generat de un cutremur major
Evident, pentru Capitală, responsabilitatea aparţine în primul rând fostului primar general Sorin Oprescu şi predecesorilor acestuia, Adriean Videanu şi Traian Băsescu, care nu au făcut nimic pentru consolidarea imobilelor vizate. Pentru România, la nivel guvernamental, răspunderea va ajunge, la finalul zilei, în sarcina întregii clase politice actuale, care a guvernat în toţi aceşti ani fără să legifereze coerent pentru rezolvarea acestei mari probleme.

mari proteste de stradă
De data aceasta nu vor mai fi aproape 70 de morţi, ca în Colectiv. Un nou incident Colectiv, pe coordonate seismice, va scoate România în stradă. Manifestanţii vor striga “jos clasa politică!”, “corupţia ucide!” ş.a.m.d..

Întrebarea este: trebuie să ne dorim, fatalmente, un nou incident Colectiv la scară naţională? Acesta poate dinamita tot sistemul, inclusiv cu ce e bun în el, nu numai cu ce e rău.

Să ne dorim asta? Se spune că în amurgul anului 1989 serviciile secrete ruse ar fi realizat că, dacă nu fac o detonare controlată a tensiunii acumulate în societatea românească, prin februarie 1990 aceasta ar fi erupt violent şi ar fi măturat totul.

Responsabilii politici ai PCUS şi cei ai serviciilor secrete sovietice s-ar fi gândit că România astfel va fi scăpat complet din lesa Moscovei şi ar fi pilotat din umbră evenimentele din decembrie 1989.

Nimeni nu poate însă să prevadă un cutremur. El poate veni oricând, acum sau peste 15 ani, deci el nu poate fi mermelit şi fâsâit de politruci şi servicii, oricât şi-ar dori. Evident, în învălmăşeala care s-ar crea, politrucii şi serviciile vor încerca să fructifice în favoarea lor un nou incident Colectiv la scară macro.

Depinde şi dacă vor reuşi.

Share