Curemur vrâncean puternic acum, în Bucureşti. Ne-am zguduit serios

Share

Un cutremur puternic s-a simţit chiar acum câteva minute în Bucureşti. A fost întâi o undă de şoc verticală, apoi a urmat scenariul clasic: balansare orizontală.

UPDATE 03.53: Şi EMSC, agenţia europeană de seismologie, consemnează despre acest cutremur important:

cutremur

UPDATE 03.26: USGS, agenţia americană guvernamentală de fizică a pământului, anunţă şi ea că în România a fost cutremur. Conform americanilor, seismul a avut epicentrul de 12 kilometru sud-est de localitatea Comandău. Seismul a avut 5,6 grade pe Mercali:

cutremur

cutremur

UPDATE 03.21: G4Media informează că seismul s-a produs la 3,38, conform INFP. “Intensitatea cutremurului in zona epicentrala a fost de VI grad(e) Mercalli. Cutremurul s-a produs in apropierea urmatoarelor orase: Nehoiu( 17km), Covasna (33km), Întorsura Buzăului (37km), Târgu Secuiesc (48km), Vălenii de Munte (53km)”, informează Institutul.

UPDATE 03.16: Google dă câteva informaţii în plus. Aşa cum se observă, magnitudinea a mai scăzut puţin, la 5,6. Interesant este că a fost un cutremur de mare adâncime, aşa cum a spus Radulian, la 24 de kilometri de Covasna. Adică fix în cea mai muntoasă regiune a Munţilor Vrancei, unde se întâmplă mereu lucruri.

cutremur

“A fost un seism vrancean, cu magnitudinea 5,9, la o adâncime de 150 de kilometri. Datele vor fi corectate. De obicei, datele sunt corectate spre magnitudini mai mici. Epicentrul – în zona seismică Vrancea”, a declarat Mircea Radulian, director ştiinţific la Institutul Naţional de Fizică a Pământului din Capitală.

“S-ar putea să existe replici, dar nu atât de mare. Este posibil”, a spus Radulian, “pentru că uneori există astfel de seisme duble, cum a fost perechea de seisme din mai 1990”.

Share