Harta seismică a Bucureştiului. Cum aşteptăm cutremurul

Share

A apărut harta seismică a Bucureştiului. Institutul de Fizică a Pământului a dat publicităţii harta hazardului seismic al Capitalei. România este primul stat european a cărui capitală are o astfel de hartă.

În Bucureşti, sunt câteva sute de clădiri cu bulină roşie, construite înainte de al Doilea Război Mondial. Multe blocuri construite în jurul anilor ’60 au obţinut, în urma expertizelor seismice, gradul de risc II sau chiar I.

Harta seismică: 14 zone distincte

La un cutremur de 7 grade pe scala Richter, clădirile cu risc seismic de gradul I (bulină roşie) s-ar putea prăbuşi. Conform normelor tehnice de expertizare, imobilele cu risc seismic de gradul II au nevoie de lucrări de consolidare a infrastructurii, mai puţin la fundaţie.

Chiar şi acestea sunt în pericol să fie afectate şi să treacă în categoria superioară de risc. Clădirile cu risc seismic de gradul III necesită numai reconsolidări parţiale ale infrastructurii.

Pe harta seismică a Capitalei au fost detectate 14 zone distincte. Cele care au o acceleraţie majoră sunt Dămăroaia, zona Casa Presei Libere, Băneasa şi Otopeni.

Pantelimonul e şi el în zona zoster

La un cutremur de 7,5 grade pe scala Richter, se estimează o acceleraţie maximă în aceste zone de 300 cm/s la pătrat şi o perioadă de vibraţie (T) între 0,5 – 0,83 secunde.

În Pantelimon, acceleraţia maximă ar fi tot de 300 cm/s la pătrat. Perioada de vibraţie este mai mare, de 1,56 secunde. Suburbiile Periş, Bolintin şi Măgurele intră în aceeaşi categorie. Este la Periş un alt focar care ar putea amplifica seismele din Vrancea?

Acolo se petrec cutremure locale, mici, nu ridică probleme.

, precizează prof. dr. ing. Mărmureanu. Cartierele în care acceleraţia în cazul unui cutremur de 7,5 pe scala Richter este minimă – de 200 cm/s la pătrat – sunt Vitan, Berceni şi Republica.

Centrul Bucureştiului, zonele 1 Mai – Titulescu şi Tei – Floreasca sunt supuse unei acceleraţii maxime de până la 240 cm/s la pătrat. Balta Albă – Titan, până la 250 cm/s la pătrat.

Terenul de sub Casa Poporului, din cartierele Cotroceni, Militari şi Drumul Taberei se accelerează, în caz de cutremur, cu 280 cm/s la pătrat.

Share