Cum dansează pe bani savonienii care au colonizat Inspecţia Judiciară

Share

Mai există o instituţie colonizată de PSD: Inspecţia Judiciară. Unde face legea în continuare Lucian Netejoru.

Cei 47 de inspectori judiciari, procurori și judecători care activează în cadrul Inspecției Judiciare câștigă între 200.000 și 300.000 de lei pe an, însă, pe lângă aceste venituri salariale, fiecare magistrat reușește să mai câștige în medie câte 100.000 de lei, sub forma diverselor sporuri și diurne.

Asemenea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, procurorii și judecătorii de la Inspecția Judiciară beneficiază, în cazul în care nu au domiciliul în Capitală, de o indemnizație de detașare.

Această indemnizație se acordă pentru orice magistrat care locuiește într-o altă zonă aflată la mai mult de 5 km de localitatea unde își are locul de muncă.

Astfel, potrivit OUG27/2006, “judecătorii, procurorii, personalul asimilat acestora și magistrații-asistenți, care sunt detașați sau delegați în altă localitate decât cea de domiciliu, beneficiază, pe toată durata delegării sau detașării, de următoarele drepturi: a) diurnă în cuantum de 2% din indemnizația de încadrare brută lunară”

. Pe lângă decontarea transportului, magistrații mai beneficiează și de decontarea, în limita a 4 călătorii dus-întors, pe luna, a transportului aerian, naval, auto sau pe calea ferată clasa I, inclusiv vagon de dormit clasa I, ori, după caz, a 7,5 litri carburant la sută de kilometri.”

Cu un buget, în anul 2019, de circa 54 de milioane de lei, de trei ori mai mic comparativ cu cel al CSM, aproape 49,5 milioane au reprezentat cheltuieli de personal, 47,8 milioane fiind cheltuielile salariale în bani.

Aproape 2/3 din această sumă, adică 30,6 milioane, au fost salariile de bază, sporurile pentru condiții de muncă au reprezentat aproape 4 milioane de lei, alte 4 milioane s-au dus pe alte sporuri, 1,3 milioane pe drepturi de delegare și alte 4,2 milioane pe indemnizații de detașare.

buget inspectia judiciara
 

Potrivit site-ului instituției, în cadrul Inspecției Judiciare (IJ) activează 47 de procurori și judecători .

Nu toți au trecut în declarațiile de avere veniturile salariale, separat de sporurile și diurnele pe care le încasează, așa cum este cazul fostului șef al DIICOT, Felix Bănilă, sau a procuroarei Oana Hăineală, admiși în instituție în luna octombrie a anului trecut.

Totuși, unii dintre magistrații din Inspecţia Judiciară au trecut în declarațiile de avere, veniturile încasate în mod separat.

Astfel, procuroarea Monica Pleşea a încasat anul trecut, potrivit declarației de avere completate pe 18 ianuarie 2021 , 237.473 de lei din salarii, 1.864 de lei diurnă de delegare, 148.273 sporurul de detașare, alți 33.525 de lei alocația de locuință, alți 9.309 lei banii de transport și 1.311 decontarea călătoriilor anuale.

Smaranda Valeria, judecător inspector în cadrul aceleiași instituții, a încasat, potrivit declarației de avere din iulie 2020, 311.191 de lei salariu de inspector, la care se adaugă 105.493 de lei indemnizația de detașare, alți 8.524 de lei indemnizația de delegare, 1.853 de lei călătoriile lunare, plus 760 de lei decontarea transportului.

La toate aceste sume se adaugă și alți 31.470 de lei alocația pentru locuință.

Share