Nicuşor Dan, PNL şi USR PLUS se vor chinui doi ani să desfiinţeze companiile municipale

Share

Ce a stricat Gabriela Firea Nicuşor Dan, PNL Bucureştii şi USR PLUS Bucureşti vor munci doi ani ca să repare.

Prima companie municipală care va fi desfiinţată este Compania Turistica Bucureşti, a anunţat preşedintele PNL Bucureşti, Violeta Alexandru.

Potrivit acesteia, companiile municipale care vor rămâne sunt cele înfiinţate legal: STB, Trustul de Clădiri Metropolitane, Energetica Servicii şi Termoenergetica, aceste companii urmând a avea în curând o nouă conducere, cu un mandat clar, de a organiza procesul de selecţie al managerilor.

“Considerăm că ele nu erau decât locuri în care clienţi ai PSD îşi găseau suplimentate veniturile. (…) Vom trece la desfiinţarea primei companii înfiinţate de PSD – Gabriela Firea – Compania Turistica Bucureşti.

Continuăm cu celelalte companii, până la 20 de companii care vor fi desfiinţate. Patru dintre ele, înfiinţate legal, vor fi eficientizate pe baza legislaţiei privind guvernarea corporativă.

Consiliul de Administraţie şi managerii în cursul acestui an vor fi angajaţi prin concurs. Cele patru companii care vor rămâne – STB, Trustul de Clădiri Metropolitane, Energetica Servicii şi Termoenergetica – vor avea în curând o nouă conducere, cu un mandat clar, de a organiza procesul de selecţie competitivă a managerilor care vor eficientiza aceste companii.

Restul companiilor vor fi desfiinţate. Este convingerea PNL că în piaţa liberă din Bucureşti există suficienţi furnizori de servicii care pot pune pe masă oferte clare la preţuri competitive, pentru ca cetăţenii Bucureştiului să fie deserviţi cu servicii de calitate”, a spus Violeta Alexandru.

Potrivit acesteia, demersul de desfiinţare a companiilor municipale, care ar dura în jur de doi ani, este realizat alături de partenerii de la USR-PLUS.

“Sunt angajaţi care nu au salariile plătite de luni de zile. (…) PNL este pentru eficientizarea activităţii celor patru companii care vor rămâne, o evaluare strictă a posibilităţii de preluare acolo unde se justifică şi unde angajaţii sunt competitivi, a unora dintre cei care astăzi aparţin companiilor ce se vor desfiinţa.

Dar decizia noastră este foarte clară: aceste companii se vor desfiinţa, aşa cum le-am promis bucureştenilor. (…) Suntem în acest demers alături de partenerii noştri de la USR-PLUS. (…)

Suntem decişi ca, într-un orizont de doi ani, pentru că fiecare dintre ele au tot felul de complicaţii, să închidem aceste companii şi să rămână doar cele patru, pe care le vom aşeza pe un management performant. (…)

Primarul general şi PNL vor avea grijă de salariaţii care nu au nici o vină că au ajuns în acest punct. Vina este este al grupului de interese PSD, care şi-a plasat o serie de prieteni, cunoştinţe în managementul, în conducerea acestor firme şi care s-au bucurat de o serie de avantaje, pe spatele dânşilor”, a afirmat preşedintele PNL Bucureşti, conform Agerpres.

Violeta Alexandru a arătat că unele dintre companiile municipale au o situaţie complicată. “Adică, sunt restante în plata salariilor, sunt în situaţii de a nu fi terminat contractele în derulare şi este un abuz ca noi să le lichidă.m fără ca aceste proceduri să se ducă la îndeplinire”, a adăugat aceasta.

Andrei Badiu, consilier general în Primăria Capitalei, a spus că situaţia financiară a companiei Turistica arată dezastruos, iar această companie “nu a emis nici o factură, pe parcursul anului 2020”.

“Începem cu Compania Municipală Turistica. În cadrul acestei companii situaţia financiară arată dezastruos. Însemnând că activul net al acestei companii a ajuns nu doar la mai puţin de jumătate din capitalul social, dar aproape a ajuns la nivelul capitalului social. (…)

Efectiv, aproape 2 milioane de euro au fost aruncaţi pe fereastră. (…) Această companie nu a emis nici o factură în tot cursul anului 2020. (…) Demersurile pe care le-am început aici se vor continua şi la restul companiilor. (…) Asemenea manageri nu ar mai trebui să ocupe vreodată o funcţie de management într-o companie”, a afirmat Badiu.

Share