Francisc Tobă a legat pe tanc, la Revoluţia din 89, miliţieni răniţi

Share

Ies la iveală nenorocirile făcute de Francisc Tobă, la Revoluţie, atunci când era un căpitan de tancuri. Ciudat că mai exista un personaj similar la Galaţi, Ilie Plătică Vidovici, ani în şir parlamentar PSD.

Francisc Tobă, actual deputat renegat de AUR, era căpitan în Armată la Revoluție. El ar fi adunat milițieni răniți din Spitalul Județean Sibiu, pe care i-ar fi bătut, apoi i-ar fi dus la unitatea militară din Sibiu, unde au fost supuși tratamentelor inumane, spun procurorii, conform Flaviei Drăgan de la Newsweek România.

Tobă a fost cercetat, alături de colonelul Aurel Dragomir, atunci comandat al UM 01512 Sibiu, unul dintre principalii coordonatori ai represiunii din Sibiu asupra revoluționarilor, un apropiat al lui Nicu Ceaușescu, pentru tentativă la omor deosebit de grav și complicitate la infracțiunea de tratamente neomenoase.

El a scăpat de dosar, primind neînceperea urmăririi penale, pentru că s-a împlinit termenul de prescripție a răspunderii penale, în 2010.

Medicul care era șeful Secției de Chirurgie a Spitalului Județean Sibiu povestește: „Armonia spitalului s-a curmat brusc când spitalul a fost ocupat pe neașteptate de domnul Francisc Tobă, un necunoscut căpitan din Mârșa, care a venit cu câțiva soldați și un tanc chemat de un doctor, probabil instruit să răspândească zvonul că se trage asupra spitalului, care a fost doar un pretext pentru a se instala în spital împreună cu ortacii săi la parterul secției de chirurgie unde a stat netulburat până în luna aprilie.

Domnul căpitan-inginer Francisc Tobă s-a autoproclamat Comandant Militar prin Dispoziția Circulara Nr 1 din ziua 25.12.1989 prin care se instituie starea de necesitae în Spitalul Județean (…)

Domnul Francisc Tobă s-a prezentat ca noua putere care va conduce spitalul în mod absolut, și-a scos centura cu pistolul de la brâu pe care le-a pus pe masă și și-a etalat centura neagră de karate pentru a demonstra politica lui de forță.

Nu am înțeles atitudinea sa și dorința absolută de putere, intimidare și umilire, odată ce spitalul era o instituție pașnică, care și-a îndeplinit datoria cu prisosință față de Revoluție (…) Am fost unul dintre puținii care am îndrăznit să-i stau în cale și să protestez (…)

Dânsul a stabilit o „comisie” care vizita pacienții zilnic (de fapt era singurul care decidea) și hotăra care dintre așa numiții „teroriști” trebuia să fie externați, arestați și deținuți la „bazin”. (…) În calitate de medic care a depus jurământul lui Hipocrat, nu tratam „teroriști”, ci oameni.

Urma ca justiția să-și facă ulterior datoria. Pentru a se accelera evacuarea suspecților la bazin, s-au petrecut unele gesturi medicale condamnabile, care nu au fost pedepsite (îmi amintesc scoaterea prematură a tubului de dren din torace de către un anestezist)”.

Un ofițer criminalist, de asemenea victima lui Francisc Tobă, alături de alte trei cadre ale Ministerului de Interne, care a ajuns la Spitalul Județean din Sibiu împușcat, a povestit că, a doua zi după ce a primit tratament, „ a venit cpt. Tobă care ne-a cerut adresele ca să anunțe soțiile noastre și că el ne apără. Eu nu i-am dat nici telefonul, nici adresa de acasă.

Duminică dimineață, cpt Tobă ne-a zis să ne pregătim să ne transfre la UM 01512, că doctorii s-au certat între ei din cauza noastră, că (…) noi facem semne în afară ca să se tragă în spital.

Cpt. Tobă singur ne-a dus pe mine, P., T. și M. într-o cameră unde erau haine de la morți și ne-a zis să ne alegem haine de acolo ca să ne îmbrăcăm cu ele. (…) am fost scoși în curte și cpt. Tobă ne-a legat cu pansament mâinile la spate și pe toți patru ne-a urcat pe tanc, în jurul turelei.

Cpt Tobă s-a băgat în turela tancului, ieșit pe jumătate în afară și cu mâinile pe mitraliera de la tanc și ne-a zis că, dacă se va trage, să ne împuște pe noi (…) Din sala de sport am fost transferați la bazinul de înot al UM 01512 unde mai erau peste 500 de prizonieri”.

 

Share