home CULTURA, MUZICA Cornel Chiriac, nimic mai mult

Cornel Chiriac, nimic mai mult

Share

Nici ca se putea o rememorare mai potrivita decat “The Story of the Blues (4)”, cu Cornel Chiriac, de pe Europa Libera, o emisiune Metronom superba din anul 1974.

Initial, uploadasem o alta emisiune a lui Cornel Chiriac, dedicata unuia dintre marile albume Yes, “Tales From The Topographic Ocean”, dar am acum ocazia sa intru intr-un stil muzical pe care nu l-am tratat.

Simultan, pot sa aduc aminte celor care imi viziteaza blogul de aceasta figura unica, omul care a fost omorat de Securitate pentru ca spunea prea multe romanilor, difuzand muzica buna din Munchen, pe unde scurte.

Pe 9 mai a fost ziua lui Cornel Chiriac. E bine sa-i purtam o amintire nestinsa. Ascultand aceasta emisiune, cei care nu l-au auzit vreodata, din cauza varstei fragede sau din alte motive, au acum ocazia sa o faca si sa inteleaga exact si de ce anume eu cred ca lucrurile stau astfel.

A inceput la Radio Romania. Cand a devenit indezirabil, a plecat in strainatate si a ajuns una dintre emblemele Europei Libere. Cand spuneai ca ai ascultat “Metronomul”, nu mai era nevoie sa explici nimic mai mult. Emisiunea lui Cornel Chiriac devenise autonoma de numele postului de radio care o gazduia, era o institutie in sine.

Asa cum nu au stat niciodata lucrurile cu alte emisiuni grozave, dintre care nu voi uita niciodata, de exemplu, “Povestea Vorbei”, cu Monica Lovinescu si Virgil Ierunca. Pe vremea aceea, eram mult mai curati si lumea era mai simpla, mult mai simpla.

Erau “cei buni” si lumea lor, in Occident, si cei de dupa Cortina de Fier, adica noi. De exemplu cei de aici, din Romania. Ar fi grozav daca am putea sa privim si astfel nota subversiva permanenta existenta in muzica pe care o dadea Cornel Chiriac, pe unde scurte, la emisiunea “Metronom” de la Europa Libera.

Share