home SPORT Ce si cum a gresit Razvan Lucescu?

Ce si cum a gresit Razvan Lucescu?

Share

Prima greseala tactica (si cea mai mare) a fost ca, dupa inscrierea golului, Nationala s-a retras pe meterze, sa apere rezultatul. De parca in fata Albaniei asta trebuia sa facem, nu sa le mai dam inca odata cu golul in cap, sa le treaca…

FOTO: OnlineSport

Greselile mari de fond ale lui Lucescu Jr. sunt insa altele. Vad ca se mira cum de pot jucatorii antrenati de el sa greseasca astfel la centrari, cand a repetat cu ei la antrenamente si le-a pus un pogon de faze cu albanezi sarind la cap.

In primul rand, in opinia mea la faza golului albanezilor a fost o greseala de portar. Bogdan Lobont a facut un pas in fata, intentionand initial sa sara si sa prinda mingea centrata, apoi s-a razgandit si s-a retras spre linia portii. Astfel, cand mingea a venit spre el, si-a micsorat considerabil sansele de a apara.

Este o greseala impardonabila pentru un portar de clasa de care ar mai putea fi Lobont. Ca tot vorbim de goal-keeper: nu inteleg de ce a fost nevoie ca Razvan sa cheme ambii clampai de frunte ai natiei, pe Tatarusanu si pe Pantilimon, si nu l-a ales pe primul, care pare mai in forma, luandu-l pe Pepe Bornescu al meu de la Rapid.

Eu cred ca Pepe ar fi scos mingea in afara portii la golul albanez. Lobby nu este la prima uluire pe centrari.

O a doua greseala era sa o faca Razvan Lucescu la accidentarea lui Mirel Radoi, din prima repriza: intentia de a-l introduce pe Vasile Maftei stoper de marcaj la Bogdanj. L-am urmarit pe acest atacant foarte inteligent, puternic si tehnic cum a terorizat apararea noastra tot meciul.

El ne-a obosit fundasii centrali, pentru ca Radoi sa cedeze la inlocuitorul acestuia in finalul partidei. La fiecare saritura a sa la o centrare, Radoi devenea isteric, iar Tamas facea ca trenu-n gara. Bine ca nu s-a intamplat nimic pana la urma. Cand ai o asemenea problema de talie in centrul apararii, te gandesti foarte serios daca nu cumva este bine sa il titularizezi pe un Galamaz acolo.

In viziunea mea, Mirel Radoi nu este, ca stoper, la clasa de jucator pe care o demonstreaza ca mijlocas defensiv. Mai ales cand are in fata un telegraf ca Bogdanj.

Marea greseala, in opinia mea, facuta de catre Razvan a fost insa inlocuirea lui Cosmin Contra cu Gabriel Muresan si retragerea lui Torje – probabil cel mai scund si lipsit de forta fizica jucator de pe teren – fundas dreapta.

Din acel moment, acolo a fost autostrada Tirana – Vlore, pe care urmasii lui Skenderbeu au tras galop de sanatate dupa galop de sanatate, terorizand flancul drept al apararii. Saracul Gabi Tamas a fost nevoit sa iasa in mod repetat din dispozitiv ca sa il suplineasca pe Torje. Faza de gol a pornit de la o centrare neblocata de Torje, de pe flancul drept.

Am auzit pe multi criticandu-l pe Florescu. Este bine de stiut ca mijlocasul preponderent defensiv este omul care face greseli, da pase aiurea, dar leaga jocul la mijlocul terenului. El e intotdeauna injurat.

Totusi, nu inteleg de ce Razvan nu l-a selectionat pe Tiberiu Ghioane, care mi se pare mult mai valoros decat Florescu, asa cum nu inteleg de ce a fost preferat romanul finlandez lui Gabi Muresan, care, cat a jucat, a jucat foarte bine. Iar pe Costin Lazar de ce il iau antrenorii astia la Nationala? Ca sa il puna sa faca tusa cu spor?

Nu inteleg niciodata de asemenea ce Dumnezeu cauta Cocis pe teren si care este ocupatia sa de baza: sa alerge pe teren ca musca fara creier? Sa dea mingea la adversar? Sa strice fazele de atac?

Nu inteleg defel nici de ce Razvan nu a cautat alt jucator pentru rolul de mijlocas central ofensiv masiv, chiar daca agreez ideea ca, dupa ce i-a obosit pe albanezi in aparare, l-a inlocuit pe Cocis cu spiridusul Bogdan Stancu, care le-a dat cotzofana-n atze. Nu cumva era mai bun acolo, de exemplu, Marius Niculae?

Apreciez ca excelenta ideea lui Lucescu Jr. de a-i titulariza ca interi pe Gabi Torje si Ciprian Deac. Modelul gandit de Razvan cred ca este cel al interilor mici, iuti, mobili si tehnici din nationala Spaniei, Inesta si Xavi. Ambii au fost foarte buni, dar jocul haotic al lui Florescu si Cocis la mijloc nu i-a ajutat sa devina mortali pentru Albania. Daca este sa continuam analogia, a lipsit mijlocasul ofensiv maturator, care sa provoace panica, rol pe care la iberici il joaca David Silva.

Nu inteleg deloc de ce a mizat Lucescu atat de mult pe Ciprian Marica si nu a incercat sa mizeze pe un alt pivot placa turnanta, de tipul lui Marius Niculae. Iar acum, sa te tii, ca marti ne intalnim cu Belarusul, o selectionata in care acum cativa ani dadeam ca la fasole, iar cu care acum ne vom chinui ca la Verdun.

Bosnia-Hertzegovina sa traiasca, pentru ca a devenit favorita.

Share