home SPORT Van Basten ce gândeşte înaintea meciului cu România?

Van Basten ce gândeşte înaintea meciului cu România?

Share

“Holland coach Marco van Basten will urge his players to give their all in their last Group C outing, even though a defeat against Romania on Tuesday would see pre-tournament favourites France and Italy eliminated from Euro 2008”, arata The Press Asociation (TPA), intr-o depesa de sambata.

TPA il citeaza pe Van Basten spunand urmatoarele cuvinte, care formeaza o fraza extrem de ambigua, ce poate sa insemne orice: “The result may not be too important for us and we do not have to win, but we should give ourselves some aims and see if we can achieve those aims”.

Cum se traduce in limba romana asta? Voi da cu caractere normale traducerea si, in completare, cu italic, comentariul nostru. Iata:

“Rezultatul poate sa nu fie atat de important pentru noi (aha, deci Van Basten nu este preocupat in primul rand de rezultat) si nu trebuie sa invingem (cu atat mai mult, Van Basten spune ca Olanda nu trebuie sa invinga. exprimarea sa ambigua poate sa insemne la fel de bine un lucru stiut de toata lumea: ca Olanda nu este obligata sa invinga), dar va trebui sa ne propunem cateva teluri (care? ca nu spune clar) si sa vedem daca putem sa atingem acele teluri (despre care nu vorbeste)“.

Dar putem sa presupunem care sunt aceste teluri. Un paragraf mai sus, Marco Van Basten este citat spunand: “[…]we have an obligation to play well, to the players and the supporters”. Adica: “[…]avem o obligatie fata de jucatori si fata de suporteri sa jucam bine”.

Sa recapitulam: antrenorul Olandei este determinat si vrea ca echipa sa sa joace bine, pentru ca Portocala Mecanica are aceasta obligatie fata de suporteri, iar el, antrenorul, are aceeasi obligatie fata de jucatorii sai. In schimb, Van Basten spune ca Olanda nu trebuie sa invinga (sau nu este obligata de jocul rezultatelor sa invinga) si ca nu este in primul rand preocupat de rezultat.

Cu alte cuvinte, aceasta inseamna ca Olanda va juca bine, ca sa nu aiba nimeni nimic de reprosat, dar isi va propune sa nu invinga sau nu va urmari, ca scop in acest meci, in pirmul rand victoria. Ce inseamna aceasta (si aici intram in teritoriul presupunerilor)?

Daca Olanda nu castiga, dar nici nu pierde, soarta celei de-a doua echipe calificate este in cumpana, in functie de ceea ce se intampla in celalalt meci, Franta-Italia, care are loc simultan cu meciul nostru cu Olanda. Acum, este foarte simplu sa ne imaginam un mod de a tine legatura in timp real intre cele doua stadioane.

Astfel, sunt trei posibilitati. Prima: Olanda pierde, pentru ca Romania sa se califice, chiar daca Franta sau Italia invinge in celalalt meci. A doua: Olanda tine pe Romania la meci egal (daca poate), in cazul in care si celelalte doua echipe sunt la egalitate, in celalalt meci. In mod evident, aceste doua versiuni sunt detereminate de asertiunea perfect verosimila ca Olanda se teme mai curand sa joace o semifinala cu Franta, in primul rand, apoi cu Italia, decat cu Romania.

A treia posibilitate: indiferent de rezultat, Olanda tine scorul la meci egal sau chiar invinge (daca poate), pentru ca asa sunt ei, batavii, caposi, si nu pot sa se lase batuti de romani in fata suporterilor olandezi, care ii vor huli, iar ei au mandria lor mai mare decat Bucharest Financial Plaza.

Un lucru este cert: indiferent ce isi propun, vor avea multa grija de oasele lor si sa nici nu ia cartonase galbene, iar Van Basten va juca exact cu cat de multe rezerve va putea, ca sa-si menajeze titularii. Aceasta oricum inseamna ca si intr-un joc “pe bune” tot vom avea parte de niste batavi mai putini feroci decat in primele doua meciuri. Avem sanse. Sa nu le irosim.

Citeşte şi
Rusia – Olanda 3-1. Afacere olandeza: Hiddink l-a invins pe Van Basten!

Senzational acest jucator, Andrei Arshavin! In primele doua meciuri din grupa, Rusia a jucat intr-un

Rovana Plumb despre România: “Ţara lui Liviu Dragnea”

Demența a cuprins PSD. Rovana Plumb a vorbit despre România, „ţara lui Liviu Dragnea!”. Declaraţia

Acum v-aţi lămurit, din punctul de vedere al Moscovei, care e rostul sezonului european al României la Consiliul UE?

Acum v-aţi lămurit, din punctul de vedere al Federaţiei Ruse, care e rostul sezonului european

Jobbik pune făţiş problema destrămării teritoriale a României

Partidul extremist maghiar Jobbik declară 2020 an comemorativ, la 100 de ani de la Trianon:

Ambasada SUA, descriere exactă a situaţiei presei din România

Un document realizat de Ambasada SUA la București în anul 2016 descrie orientarea, calitatea și

Le Figaro: Bolnavul Europei nu e Polonia sau Ungaria, e România

”Bolnavul Europei nu e Polonia, nici Ungaria, ci România”, scrie profesorul român Alexandru Călinescu într-un

Traditii romanesti de nunta

Nunta inseamna mult mai mult decat petrecere din locatia unde are loc nunta. Daca in

Băsescu: Parlamentele României şi Republicii Moldova să voteze unirea

Fostul preşedinte Traian Băsescu a cerut duminică, la Chişinău, parlamentelor României şi Republicii Moldova să

Vlad Cosma ar fi fugit din România. I se apropie procesul de par

Fostul deputat PSD Vlad Cosma este citat marţi, 13 februarie, la DNA Ploieşti, într-un dosar

Daddy Dragnea îşi execută silit plaiurile copilăriei sale, comuna Saelele

Tel Drum este urmărită penal și își cere insolvența. Compania a solicitat executarea silită a

Share