home POLITICA Cale libera pentru o coalitie de guvernare PSD – PNL – UDMR – PC

Cale libera pentru o coalitie de guvernare PSD – PNL – UDMR – PC

Share

Rezultatul de la Primaria Capitalei consfinteste revenirea puternica, in perspectiva in fruntea afacerilor tarii, a stangii reactionare, in spatele careia se afla el lider maximo Ion Iliescu.

Desigur ca pana la alegerile parlamentare de la sfarsitul acestui an Sorin Oprescu, sustinut de o coalitie PSD-PNL+ celelalte forte politice non-PD-L din Consiliul General, va face o multime de lucruri, care ii vor indritui pe multi dintre cei nehotarati, din afara nucleului dur al PD-L, sa voteze in toamna cu unul dintre aceste doua partide, PSD si PNL, precum si cu PC.

Soarta politica a lui Gigi Becali si a PNG-CD depinde foarte mult de mersul fotbalului si de felul in care vor evolua anchetele DNA impotriva sa.

Dupa alegerile din aceasta toamna, PD-L va obtine probabil un scor electoral in jur de 30%, iar restul procentelor se vor imparti intre PSD, PNL, UDMR si PC, eventual PNG-CD.

Rezultatul va fi ca Traian Basescu va incerca, asa cum a spus, sa impuna un guvern minoritar PD-L. Daca va reusi in tentativa sa, va fi rau, pentru ca un astfel de guvern va fi parlamentar legat de maini si de picioare, sub presiunea permanenta a unei opozitii majoritare, indiferent cum isi va spune ea si cum isi va estompa actiunea politica.

Mult mai probabil este ca Traian Basescu sa fie obligat sa numeasca un premier PSD si sa accepte o coalitie PSD-PNL-UDMR-PC. Aceasta va fi si mai rau, pentru ca Basescu va proceda cu acest guvern asa cum a facut in ultimii doi ani cu actualul guvern, deci transeele politice se vor muta pe linia de razboi dintre Cotroceni si Palatul Parlamentului-Palatul Victoria mai accentuat.

Oricum, aceasta transee va deveni mai vizibila inca din aceasta vara si o noua incercare de debarcare a lui Basescu de la Cotroceni este posibila si ar fi o noua incercare de lovitura de stat, ca acum un an.

Ceea ce efectiv ma revolta este lipsa de reactie a bucurestenilor din sectoarele in care a castigat PD-L. Sectorul meu, 3, a iesit la vot in cel mai mic numar. In Sectorul 2 a iesit din nou primar acest Ontanu, ale carui ispravi de pomina le vom discuta in zilele urmatoare. Inexplicabil. In Sectorul 4 a iesit Piedone (am uitat si mai cum), o gura fara creier, care isi va demonstra incompetenta in anii care vin. Iarasi inexplicabil. In Sectorul 5 a iesit din nou primar Marean Vanghele, omul care a vopsit blocurile in albastru tiganesc.

De ce? Pentru ca in Bucuresti s-a format asa, un fel de cultura, ca omul subtire, de calitate, sa nu se duca la vot. Omul subtire din Bucuresti s-a sastisit de politica si in momentul acesta nu mai este interesat sa se duca la vot, pentru ca nici nu mai stie bine exact ce se intampla in politica si se gandeste: “Toti sunt o apa si-un pamant”. Sau se prevaleaza de acest fapt.

In schimb, ca intotdeauna, cei care se duc la vot sunt oamenii simpli, extrem de manipulabili. Sunt deranjat ca votul meu este egal cu al unui analfabet si exista teoreticieni ai sistemelor democratice care au recunoscut ca acesta este unul dintre defectele acestor sisteme politice. La care tin in continuare, in pofida frustrarilor pe care le produc acestea.

Ne asteapta vremuri grele in Bucuresti si in Romania…

Share