home CULTURA, MUZICA DINAMITA MUZICALA: Blodwyn Pig, “The Modern Alchemist”

DINAMITA MUZICALA: Blodwyn Pig, “The Modern Alchemist”

Share

Asa cum am explicat aici, Blodwyn Pig a fost un grup britanic de WhiteBlues (categorisire formala), care s-a format dupa ce Mick Abrahams, membru Jethro Tull, a plecat din grup, dupa primul album al acestei formatii, This Was (1968).

Cum am mai explicat, Mick a avut o discutie filozofica cu liderul grupului, Ian Anderson, care i-a spus cam asa:

“Mick, muzica din capul tau e minunata, dar e altceva decat muzica din capul meu. Eu vreau sa fac ProgFolk, vreau sa sparg flautul cu buzele si sa gem in el printre picaturi. Tu ai structuri melodice jazzistice-n cap, pe care vrei sa le pui pe ritmuri rock si blues. Iar Jethro Tull va fi grup de ProgFolk. Asa ca ne vedem, bem o bere la coltul strazii de dupa colt, dar iti faci grupul tau”

Evident, discutia nu a fost asa, ci am imaginat-o eu. Nu stiu daca s-a soldat cu chitari si cinele aruncate-n cap, ori cu sticle de bere si whisky folosite pe post de arme albe, asa cum s-au petrecut lucrurile, de exemplu, multi ani mai tarziu cu agitatii membri ai grupului rock Mr. Big.

FOTO: Mick Abrahams on An Overdose Of Fingal Cocoa

Cert este ca astfel a luat fiinta un alt grup, Blodwyn Pig, care a facut o muzica venita mai curand din vena Sfintei Treimi a blues-ului alb britanic – John Mayall, Alexis Korner, Graham Bond.

Acest lucru este foarte vizibil in piesa “The Modern Alchemist”, tipica unor trupe ca Ten Years After, The Yardbirds, Eric Burdon Band & The Animals sau Peter Green’s Fleetwood Mac.

Este evidenta la acest grup gandirea muzicala tipica muzicii de jazz, in care o tema este luata, stoarsa, sucita, frecata, preluata, gonflata, gofrata, vulcanizata pe partituri solo de instrument, bazate pe improvising, astfel incat probabil ca aceasta versiune de studio, care dureaza cinci minute si patruzeci si doua de secunde, in concerte se lungea la vreo zece minute cu bataie.

Daca “The Modern Alchemist” este tipica JazzRock-ului britanic al anilor ’60  – ’70, exista alte melodii monstre ale acestui grup, care nu incap in nici o clasificare stricta stilistica.

Ele pornesc exact ca aceasta de la o tema extrem de puternica, enuntata raspicat, apoi intra intr-un fusion de FreeJazz cu armonii progresive, care nu poate sa se numeasca mai plastic decat JazzProgFusion.

Citeşte şi
De curând, website-ul nostru a oferit cititorilor săi muzică adresându-se intelectului. Memorabilul album Agitation Free,
Sunt unii care când au liber stau cu seringa în venă, alţii beau ca disperaţii.
Banco del Mutuo Soccorso este unul dintre cele mai mari grupuri rock din lume. Într-o
În această seară de final de săptămână, vă lăsăm în compania italienilor de la New
"The Wall" este ultimul din seria marilor albume Pink Floyd. Despre acest grup s-au spus
Pentru cine are nervii tari şi este experimentat îm audiţii de specialităţi, Comus, "First Utterance"
Dacă în anul 1968 unui englez i s-ar fi spus că va apărea o mare
Cei patru membri ai grupului muzical suedez ABBA, Agnetha Faltskog, Bjorn Ulvaeus, Benny Andersson şi
Academia Suedeză a tot încercat să-l contacteze pe cantautorul suedez Bob Dylan, până când a
Haideti sa ne intoarcem, vorba unui amic, la "cei batrani". Duminica seara va propun sa
Share