home MASS MEDIA, STIRI DESPRE TELEVIZIUNI Libertatea presei, amenintata de moguli

Libertatea presei, amenintata de moguli

Share

A fost week-end. Un astfel de subiect nu putea sa nu fie speculat la maximum, in sangeroasa lupta pe care mogulii, dimpreuna cu partidele arondate lor, o duc cu presedintele Traian Basescu si, in al doilea plan, cu PDL sau portiuni din acest partid. Sunt convins ca azi va incepe atacul, la turatie maxima. Week-end-ul s-a terminat. Incepe iar propaganda murdara. Voi explica exact care este, dupa parerea mea, diferenta dintre exemplele europene date de insarcinatul OSCE Dunja Mijatovic in raportul ei si ceea ce se petrece in Romania.

Mai intai, trebuie spus ca atacurile la adresa libertatii presei in mass-media europeana sunt de facturi complet diferite si vin in contexte politice complet diferite, de la un stat membru OSCE la altul.

citeste raportul Dunjei Mijatovic

In Italia si Germania, se incearca supravegherea jurnalistilor de investigatie. La noi, in Romania, jurnalismul de investigatie nu mai exista de ani buni. Tendinta de a dezvalui identitatea surselor a fost vizibila cel mai recent in agresivitatea cu care Realitatea Media incearca sa afle ce surse au avut jurnalistii de la Curentul, ca sa publice lista persoanelor a caror constiinta a fost cumparata pe bani grei de catre Sorin Ovidiu Vantu.

citeste articolul din EUObserver, in traducere StareaPresei.ro

Scopul este de a demonstra ca sursele sunt la ANAF, adica este vorba despre o campanie orchestrata de stat contra unui trust de presa independent. Cei care incearca sa dezvaluie sursele Curentul nu sunt oficialii statului roman, ci un grup de interese finantate privat, care au de ascuns multe lucruri, precum evaziunea fiscala si coruptia.

citeste in original articolul din EUObserver

Sarkozy este seful France Televisions. Traian Basescu nu numai ca nu este seful SRR sau SRTV, dar nici nu are astfel de intentii. Mai mult, ani in sir si Radioul National, si Televiziunea Romana au fost controlate de opozitia politica, prin Maria Toghina, respectiv Alexandru Sassu. Cu totul alta situatie decat in Franta.

citeste intoxicarea de pe VoxPublica

Daca in Grecia un post apartinand minoritatii turce este atacat, in Romania nu exista probleme de acest gen, iar organele de presa de toate felurile apartinand minoritatii maghiare nu au nici o problema cu statul roman.

Procurorii criminalisti turci ii streseaza pe jurnalistii din acest stat. In acest timp, santajistii Sorin Rosca Stanescu si Bogdan Chirieac prospera, cand ar trebui poate sa fie la bulau, mititica si intristare pentru felul cum l-au santajat pe Macovei, seful ANI.

Ca sa concluzionam, in Romania atacul asupra independentei presei a inceput la jumatatea anilor ’90, prin achizitionarea lenta, treptata a organelor de presa de catre afaceristii controversati de genul celor despre care presa independenta scria pe atunci la greu, pentru ca aceasta sa nu mai publice materiale de presa care sa-i dea in vileag opiniei publice.

In prezent, presa, detinuta de astfel de personaje, ataca democratia si pluralismul in Romania, intoxicand opinia publica cu minciuni si fabricand o realitate paralela, in care o parte dintre romani traiesc, fiind victime.

Fabricarea realitatii paralele va continua, inclusiv cu interpretarea veninoasa si partizana a raportului Dunjei Mijatovic. Pe care o asteptam cu interes. Si cu dispret. Si cu scarba.

Share