Bauhaus, “Stairway to Escher” (dinamita muzicală, JazzProg)

Share

Bauhaus este unul dintre grupurile efemere italiene de muzică de avangardă care au lăsat urme adânci în muzica italiană.

Din cauza caracterului desul de abstract al acestei muzici nobile, albumul Bauhaus “Stairway to Escher” a ajuns mult mai cunoscut după cele două relansări succesive ale sale, din anii 2003 şi 2013, decât la lansarea ediţiei princeps, în 1974.

Toate trei lansările sunt propuse de casa de discuri Akarma. Bauhaus este urmaşul JazzProgFusion al unui alt grup legendar, care a rămas quasinecunoscut în anii 70 şi a devenit notoriu de-abia atunci când casa de discuri Melos l-a relansat în anul 1990.

Buon Vecchio Charlie, strămoşul Bauhaus, îi avea în formaţie pe Richard Benson (voce, chitară), Luigi Calabrò (chitară, backing vocals), Sandro Cesaroni (saxofon, flaut), Sandro Centofanti (keyboards), Paolo Damiani (chitară bas) şi Rino Sangiorgio (percuţie).

Cei şase au înregistrat albumul eponim excelent, apoi trupa s-a desfiinţat pentru că nu a avut succes. Trei dintre membrii Buon Vecchio Charlie, Claudio Giusti (saxofon) şi Alberto Festa (keyboards) au fondat Bauhaus, care a scos un singur album, pe care vi-l prezentăm.

“Stairway to Escher” nu are nici o legătură de stil cu celebrul “Stairway to Heaven” al celor de la Led Zeppelin. Muzica aduce cu experimentele de JazzProg ale marelui jazzman american Miles Davis.

Bauhaus a primit premiul pentru cea mai bună formaţie italiană la Festivalul Villa Pamphili din anul 1974, care a fost un fel de Woodstock al Italiei.

Share