Animals feat. Sonny Boy Williamson II (dinamita muzicală, blues)

Share

LP-ul Eric Burdon & The Animals feat. Sonny Boy Williamson II este unul dintre momentele în care white blues-ul a nuntit cu blues-ul negru. Ascultăm versiunea de concert, o perlă muzicală.

Rădăcinile blues-ului sunt în America, în timpurile când negrii îşi cântau amarul pe plantaţiile de bumbac din sudul a ceea ce tindeau să devină SUA de azi.

Ba nu, rădăcinile sunt în Africa, pe când cei ce cântau apoi pe plantaţii încă erau oameni liberi. Iar ei şi urmaşi lor cântau după aceea şi dorul de un tărâm pe care nici nu-l văzuseră vreodată, pentru că se născuseră sclavi peste Atlantic.

Sonny Boy Williamson II, pe numele său cel adevărat Alex sau Aleck Miller, este un mare bluesman american, cântăreţ la muzicuţă şi voce, compozitor prolific.

Când şi-a luat acest nume, mai exista încă un cântăreţ de blues cu acelaşi nume în Chicago. Ulterior, pentru a nu fi confundaţi, Alex şi-a luat numele Sonny Boy Williamson II. A murit prea repede, la 53 de ani, în anul 1965.

Eric Burdon Band & The Animals sunt un celebru grup din anii 60-70, care a combinat rock-ul cu electric blues-ul. Sunt foarte cunoscuţi în toată lumea pentru “House of The Rising Sun”, dar ei reprezintă în muzică mult mai mult.

Sunt promotori ai white blues-ului britanic şi în această calitate fac parte din aşa-numita British Invasion – grupul de mari trupe britanice (ca Fleetwood Mac, The Yardbirds sau The Beatles) care au luat cu asalt scena muzicală americană cu un asemenea avânt, că industria muzicală din SUA a reacţionat violent, creînd trupe ca The Monkees.

Pentru o lungă perioadă de timp, blues-erii negri ca Sonny Boy Williamson, JL Hooker sau Elmore James au afirmat răspicat că “there is no such thing like white blues”, dar au terminat prin a concerta cu mari trupe şi muzicieni britanici.

De exemplu, Sonny a concertat cu Animals în Marea Britanie (o raritate, dar un concert incendiar, vă sfătuiesc să nu-l rataţi, e mai sus, în această postare), apoi a înregistrat cu Jimmy Page de la Led Zeppelin.

Animals, The With Sonnyboy Williamson II* ‎– The Animals with Sonnyboy Williamson

Label: Charly Records Ltd. ‎– LP 5056
Series: Rarity – LP 5056
Format: Vinyl, LP, Album
Country: Brazil
Genre: Jazz, Rock, Blues
Style: Blues Rock
BassChas Chandler
DrumsJohn Steel (3)
EngineerPhilip Wood
Guitar [Lead]Hilton Valentine
Piano, OrganAlan Price
ProducerGiorgio Gomelsky
Vocals, HarmonicaSonny Boy Williamson (2)
Share