home CORUPTIE Adina Florea (Secţia Specială), abuzuri în serie în Dosarul Ponta – Blair

Adina Florea (Secţia Specială), abuzuri în serie în Dosarul Ponta – Blair

Share

Adina Florea, din grupul de interese al PSD din Constanţa, trebuia să o frângă până la urmă-n fericire şi nelegiuirile sale să iasă la iveală.

Judecătorul Ionuț Matei, de la Înalta Curte de Casație și Justiție, desființează dosarul procuroarei Adina Florea, de la Secția Specială, împotriva foștilor procurori DNA Ploiești Mircea Negulescu (zis Portocală) și Alfred Savu, dar și a polițistului Mihai Iordache, potrivit motivării deciziei prin care magistratul a ridicat controlul judiciar dispus împotriva lui Savu, consultate de jurnalistul Alex Costache, pentru G4media.ro.

Judecătorul a constatat în primul rând încălcarea dreptului la apărare al procurorului Savu. Adina Florea l-a plasat sub control judiciar pe procuror, fără să îl audieze înainte și fără să mai aștepte soluționarea cererii de recuzare formulate de acesta împotriva ei.
Foto: fragment din motivarea judecătorului Matei

Magistratul a analizat și pe fond acuzațiile aduse de Adina Florea anchetatorilor de la DNA Ploiești. Mai întâi, judecătorul atrage atenția că, pentru inculparea și plasarea sub control judiciar, e nevoie de probe, nu doar de indicii temeinice și bănuieli rezonabile.

Magistratul constată că Adina Florea îi acuză pe foștii procurori DNA Ploiești că ar fi anchetat persoane despre care știau că sunt nevinovate, adică pe Victor Ponta și Sebastian Ghiță. Or – constată judecătorul – Dosarul Tigăilor și Dosarul Ponta-Blair sunt încă în lucru la DNA, care nu a emis încă un verdict confirmat de judecători, privind vinovăția sau nevinovăția acestora.

Mai mult, arată magistratul, Adina Florea ar fi trebuit să ia în calcul întreg materialul probator din dosarul Ponta-Blair, în care – pe lângă așa zisele probe testimoniale (declarații de martori) ticluite de Negulescu și Savu – sunt nenumărate alte probe: ”corespondența email în legătură cu organizarea vizitei lui Tony Blair în România, contracte, extrase de cont, ordine de plată și alte înscrisuri”.

Judecătorul atrage atenția asupra faptului că Adina Florea le-a prezentat persoanelor cercetate din Dosarul Ponta-Blair documente din anchetă, ceea ce ar periclita investigația DNA împotriva lor.

Foto: fragment din motivarea judecătorului Matei

Judecătorul constată că acuzațiile Adinei Florea se bazează exclusiv pe susținerile persoanelor anchetate de Negulescu și Savu și pe înregistrări făcute în condiții neclare în biroul procurorilor, fără să fie expertizate.

Apoi, judecătorul arată că martorii împotriva lui Ghiță și Ponta – adică familia Cosma, Răzvan Alexe și alții – nu au fost constrânși să îi denunțe, ci au avut un rol activ și i-au denunțat de bună-voie, ca să beneficieze de reducerea pedepsei la jumătate, potrivit legii, în alte dosare penale în care sunt implicați.

Share