“A fool am I”. Povestea unui cântec (dinamita muzicală)

Share

În anul 1966, compozitorul italian Fabrizio Ferretti lansează, la Casa de discuri Rifi, versiunea italiană a hitului internaţional ulterior “A fool am I“, cântat de Cilla Black şi Agnetha Fältskog, fosta solistă a grupului suedez ABBA.

Discul este un single pe vinil, în format 7”, care conţine două cântece, “Dimmelo Parlami” şi “Non Ti Scordero“. Al doilea cântec a rămas celebru şi a fost ulterior cântat de o mulţime de solişti italieni. Solistul este un “cotoi pe casă” tipic italian, în vena marelui Gianni Morandi.

Aşadar, să ascultăm “Dimmelo Parlami”, că el este subiectul acestei postări:

Cântecul este scris de Alceo Guatelli, Flavio Carraresi şi Alberto Testa şi beneficiază de aportul lui Alceo Guatelli E La Sua Orchestra.

Pe 14 octombrie 1966, englezoaica Cilla Black, supranumită “regina show-bizz-ului” britanic, cântăreaţă, prezentatoare de televiziune, actriţă, “a comis-o”, lansând cea mai reuşită versiune în limba engleză a cântecului, sub numele “A fool am I”. Remarcaţi dramatismul superb al acestei interpretări a Cillei, care face toate paralele şi va rămâne în istoria muzicii pop:

Versiunea în engleză este scrisă de Peter Callander. În anul 2004, blonda de la ABBA, Agnetha Fältskog, îşi lansează albumul “My Colouring Book”, de pe care una dintre cele mai reuşite melodii este propria interpretare la “A fool am I”:

https://www.youtube.com/watch?v=XTM_ypcardo

Ce frumos cântă şi Agnetha, nu-i aşa? Melodia se potriveşte aşa de bine la specificul solistei, că zici că este, în anumite momente, scrisă de cupla Andersson – Ulvaeus. Dar şi Agnetha este un foarte bun compozitor şi oricum creatorii rămân italienii, iar cel ce a adaptat această mică bijuterie este Callander, un producător de discuri şi compozitor englez.

În iunie 2006, The Walker Brothers revampează frumoasa piesă, căreia i-am dedicat această postare. Cu dificultate, am găsit o versiune Scott Walker, deci s-o ascultăm:

O simfonie întreagăăăăă! Părerea mea este că versiunea este prea firoscoasă şi desfăcută. E ca interpretarea “Imperialului” de Beethoven, cu chinezul Li Min Quiang la pian – mare pianist, nimic de zis, care ia şi elaborează fiecare sunet, pierzând ansamblul. Nu se mai înţelege aproape nimic, o însângerează. Au vrut să fie altfel şi au făcut bietul cântec varză cu carne.

Share