Valer Dorneanu, declaraţie de avere monstruoasă

Share

Nimeni nu ştie exact care sunt veniturile exacte ale lui Valer Dorneanu, atât de mari sunt. Recent, am publică o anchetă jusnalistică. Acum, pare că scorurile sunt şi mai mari.

Președintele CCR, Valer Dorneanu, are venituri astronomice, conform declarației de avere depuse pe 15 iunie. Numai din pensii, Dorneanu a avut anul trecut un venit de 532.944 de lei, adică peste 100.000 de euro.

Conform declarației de avere, Dorneanu a încasat din pensiile speciale nu mai puțin de 44.412 lei pe lună (aproximativ 9.000 de euro). Dorneanu a încasat pensii speciale de magistrat și de fost parlamentar.

La aceste venituri uriase s-au adaugat si salariile. Acestea au totalizat 465.779 de lei.

Prin urmare, Dorneanu a avut anul trecut un venit total de aproximativ un milion de lei: 998.723 de lei. Iată și ce sume deține președintele CCR în bănci.

Președintele CCR, Valer Dorneanu, este și principalul responsabil pentru blocarea punerii în practică a Punctului 8 din Proclamația de la Timișoara. Acesta prevedea ca nici un fost membru al nomenclaturii Partidului Comunist Român sau al Securității să nu aibă dreptul de a lucra în funcții publice, pe o perioadă de 10 ani sau trei legislaturi consecutive.

Legea Lustrației, în care se regăsea Punctul 8 al Proclamației de la Timișoara, a fost propusă de PNȚ-CD, în 1999, însă a primit aviz negativ de la Consiliul Legislativ. Acesta era condus de… nimeni altul decât Valer Dorneanu!

Dorneanu a respins proiectul, susțînând că, „la zece ani de la Revoluție, proiectul poate apărea ca tardiv, iar în acest an premergător celui electoral poate fi apreciat ca prematur. În perioada la care se referă proiectul, mai multe generații de români nu au avut, nu din vina lor, un alt reper moral și socio-politic decât cel oferit de stat, de societate și de lege, având, în consecință, o singură opțiune, astfel încât «vina» lor principala pare a fi, în viziunea propunerii legislative, aceea de a se fi născut după 6 martie 1945”.

În 2010, Punctul 8 a fost din nou blocat de același Valer Dorneanu, în calitatea de judecător la Curtea Constituțională.

Fost procuror și activist de nădejde al PCR, Valer Dorneanu este autor al unor broșuri elogioase care glorificau politica lui Ceaușescu, amintește Europa Libera.

Un exemplu – „Partidul nostru a acordat și acordă o atenție deosebită dezvoltării democrației socialiste, considerând-o ca o latură esențială a construcției socialiste. În acest sens, tovarășul Nicolae Ceaușescu sublinia că «democrația socialistă constituie nu numai o parte inseparabilă a socialismului, ci și o necesitate obiectivă, pentru făurirea cu succes a noii orânduiri sociale»”.

Textul a fost scris în 1981, de actualul președinte al Curții Constituționale, fost deputat PSD și președinte al Camerei Deputaților, fost ministru, fost Avocat al Poporului.

Proclamația de la Timișoara este un document programatic adoptat la Timișoara, pe 12 martie 1990. A fost redactat în urma manifestatiei populare din Piața Operei.

Cea mai bine cunoscută cerere a documentului este punctul 8, care cerea ca nici un fost membru al nomenclaturii Partidului Comunist Român sau al Securității să nu aibă dreptul de a ocupa funcții publice, pe o perioadă de 10 ani sau trei legislaturi consecutive.

Share