Mai multe ediții ale emisiunii „Agrostrategia”, de la TVR 1, conțin publicitate mascată pentru afaceri din domeniul agricol.
Faptul este sancționabil prin Legea Audiovizualului. Coproducător al emisiunii este site-ul agrointel.ro, deținut de Vlad Macovei, fost redactor-șef al publicației Evenimentul Zilei.
Macovei respinge acuzația și spune că ”am respectat și vom continua să respectăm Legea Audiovizualului, în toate emisiunile noastre”, vorbind și despre existența în ultima vreme a unor atacuri mediatice, la adresa grupului său de presă.
Într-un răspuns pentru G4Media, postul public a refuzat să răspundă la întrebări, afirmând că un comentariu pe tema publicității mascate de la Agrostrategia nu se încadrează în sfera informațiilor de interes public, așa cum sunt definite acestea de Legea nr. 544/2001.
Este cel de-al doilea caz din acest an, în care, într-o emisiune de la un canal al Televiziunii Române, există suspiciuni de publicitate mascată.
Emisiunea Agrostrategia este difuzată de luni până joi, între orele 10 și 11, în baza unui contract încheiat în prima parte a acestui an, durata acestuia fiind până în decembrie 2022.
Coproducător al emisiunii este site-ul cu profil agricol agrointel.ro, aparținând jurnalistului Vlad Macovei, care prezintă multe dintre ediții.
Invocând secretul comercial, postul public a refuzat să divulge suma pe care o încasează de la Macovei, în baza acestui contract.
O sursă a dezvăluit însă că ar fi vorba despre 250 de euro pentru o ediție. O analiză arată că mulți dintre invitații emisiunii sau afacerile lor au apărut anterior și ulterior, în texte publicitare, nemarcate, pe site-ul agrointel.ro și/sau au participat la un târg de profil, organizat de o asociație a lui Macovei.
În edițiile „Agrostrategia”, de la postul public de televiziune, aceștia beneficiază de expunere pentru afacerile lor, fie prin vocea moderatorilor, fie a unor bannere/mash-uri care apar în cadre.
În presa scrisă și online, acest tip de abatere de ordin etic nu este sancționabilă de vreo autoritate, deoarece pentru aceste canale media nu există cadru legal pentru așa ceva.
Cu totul diferit este situația pentru posturile de radio și televiziune: Legea Audiovizualului nr. 504/2002 interzice publicitatea mascată (art. 27, alin 4) și o definește (art. 1, lit. i) drept ”prezentarea în programe, prin cuvinte, sunete sau imagini, a bunurilor, serviciilor, denumirilor, mărcilor comerciale sau activităţilor unui producător de bunuri ori prestator de servicii, dacă această prezentare este făcută în mod intenţionat de radiodifuzor, în scop publicitar nedeclarat, şi care poate crea confuzie în rândul publicului cu privire la adevăratul său scop; o asemenea formă de prezentare este considerată intenţionată mai ales atunci când este făcută în schimbul unor avantaje materiale, a unor servicii reciproce sau al altor beneficii cu efect similar.”
Încălcarea acestei prevederi constituție contravenție și se sancționează cu amendă de către Consiliul Național al Audiovizualului.