Tupeu 2021. Alexander Adamescu cere 309 milioane de euro de la statul român

Share

Alexander Adamescu, după ce a fugit de Justiţia Română în Marea Britanie şi a strigat că este disident politic, dă în judecată statul român.

Adamescu a prezentat în fața instanței internaționale de tip comercial de la Washington informații obținute de foști spioni români, plătiți printr-o firmă de la Londra.

Cu ajutorul unor mărturii anonime, obținute de acești investigatori privați, angajați de Nova Group, companie controlată de fiul omului de afaceri Dan Adamescu, acesta încearcă să obțină în procesul în desfășurare despăgubiri de peste 300 de milioane de euro, de la statul român, în contul falimentului înregistrat de societatea Astra Asigurări.

Omul de afaceri Dan Adamescu a fost trimis în 2016 în judecată de DNA, alături de un înalt oficial din Autoritatea de Supraveghere a Asigurărilor, pentru fapte de corupție care au dus la prejudicierea Astra Asigurări cu sume de circa 800 de milioane de lei.

În timp ce își executa pedeapsa de patru ani și patru luni cu executare, starea de sănătatate a lui Dan Adamescu s-a agravat. A murit la spital, în ianuarie 2017.

La acel moment, fostul președinte Traian Băsescu i-a acuzat pe magistrați de moartea lui Adamescu Sr., negând că sintagma „milionarul lui Băsescu” ar porni de la elemente reale.

Familia Adamescu deținea Astra Asigurări, falimentată, Medien Holding, compania proprietară a ziarului „România liberă”, și magazinele Cocor și Unirea, din București.

Fiul lui Dan Adamescu, Alexander Adamescu, acuzat la rândul său de dare de mită, încearcă de patru ani să evite extrădarea în România, folosind informațiile furnizate de propria firmă de spionaj, dar și să obțină bani de la statul român.

Dintr-un document obținut de Europa Liberă, trimis de avocații companiei Nova Grup, la tribunalul comercial din Washington al Băncii Mondiale, reiese că firma de spionaj care a lucrat pentru Alexander Adamescu a căutat probe compromițătoare despre generalul SRI Cristian Bizadea, despre fostul procuror-șef al DNA, actualmente procuror-șef european, Laura Codruța Kovesi, despre ex-premierul Victor Ponta și șefi din Fisc și ai Autorității de Supraveghere Financiară.

Alexander Adamescu a încercat să folosească informațiile obținute de acești investigatori privați ca probe în instanțele britanice care i-au judecat extrădarea în Româna.

Acum, aceste informații sunt reluate și folosite în procesul comercial care se desfășoară în Statele Unite. Cel mai recent termen al acestei dispute a fost pe 12 aprilie, iar următorul termen va fi în luna iunie.

Raportul prezentat de avocații Nova Group conține însă exclusiv mărturii sub anonimat, atribuite unor martori, multe dintre aceste declarații relatând mai degrabă opinii decât fapte.

Documentul cuprinde inclusiv afirmații potrivit cărora cancelarul german Angela Merkel ar fi fost implicată într-o conspirație împotriva afacerilor familiei Adamescu.

Aceste informații sunt folosite de Nova Group, companie fondată de Dan Adamescu și înregistrată în Olanda, pentru a cere statului român despăgubiri de 309 de milioane de euro, pentru falimentul Astra, într-un proces care se judecă la Centrul Internațional de Soluționare a Litigiilor de Investiții (ICSID), instituție care este cunoscută și ca Tribunalul Comercial al Băncii Mondiale.

Inclusiv doi foști premieri ar fi colaborat cu spionii privați care au strâns informații pentru Alexander Adamescu, reiese din același document consultat de Europa Liberă.

Share