DINAMITA MUZICALA: Traffic, “Low Spark Of High Heeled Boys”

Share

Albumul The Low Spark of High Heeled Boys din anul 1971 este in genere cel mai bine cotat al marelui grup format in anul 1967, in Birmingham, de catre Steve Winwood. Foarte multi vorbesc astazi despre Winwood fara sa aiba habar despre cine este vorba in realitate si necunoscand decat cateva hituri mai noi, precum “Valerie”.

Steve Winwood, Chris Wood, Jim Capaldi si Dave Mason au fost membri fondatori ai grupului Traffic. Winwood anterior cunoscuse afirmarea si devenis ecelebru in Spencer Davis Group, al carui cel mai de succes single s-a numit “Keep on running”.

In timp ce sound-ul grupului Traffic suna foarte “de acolo”, din acel sfarsit de ani saizeci si inceput de ani saptezeci, expansivitatea lui Winwood pe clape si cea a lui Wood pe instrumente de suflat i-au facut pe cei doi sa iasa in evidenta in grup.

Primul single lansat de grup s-a numit “Paper Sun”, cu care Traffic a ajuns pe locul 5 in UK chart. Urmatorul single, o creatie a lui Dave Mason numita  “Hole In My Shoe”, este cel mai cunoscut  al grupului, fiind o piesa tipica pentru muzica psihedelica a acelor ani.

Winwood insa nu a fost impresionat de succesul piesei, considerand ca aceasta nu reprezinta bine spiritul grupului, asa cum era el reprezentat in mintea muzicianului.

Primul album, “Mr Fantasy”, a fost lansat in acelasi an, dar chiar dinainte ca albumul sa fie lansat Mason a parasit grupul. Pozitia dominanta a lui Winwood in grup a fost astfel clar stabilita, cu doi adepti seriosi de partea sa in persoanele lui Wood si Capaldi, foarte orientati spre jazz.

Recomand cu caldura ascultarea intregii discografii a acestei trupe formidabile: Mr. Fantasy (1967), Heaven Is in Your Mind (1968), Traffic (1968), Last Exit (1969), John Barleycorn Must Die (1970), The Low Spark of High Heeled Boys (1971), Shoot Out at the Fantasy Factory (1973), When The Eagle Flies (1974), Far From Home (1994).

Share