Tipuri de ferestre de mansarda – ce să alegi

Share

Până nu demult ferestrele de la pod sau de la mansadă nu erau foarte diferite de cele ale casei, poate singura diferență era mărimea. Majoritatea erau verticale și constructorii trebuiau să proiecteze un spațiu special pentru a le instala și să se asigure că sunt protejate de intemperii cu acoperiș deasupra lor. Astăzi tehnologia a evoluat, se folosesc noi materiale și sisteme de fabricație, astfel încât nu mai este nici o piedică în integrarea ferestrelor în adevărate capodopere arhitecturale, chiar creându-se acoperișuri în întregime din sticlă. Când îți construiești casa de la zero este cumva mai simplu să alegi ferestrele, pentru că arhitectul le poate proiecta direct în același stil cu celelalte și exact pentru măsura și spațiul respectiv. Când însă vrei să folosești podul, să îl transformi în spațiu de locuit, atunci lucrurile se schimbă, trebuie să știi câteva lucruri despre ferestre și criteriile după care poți să faci alegerea.

Cum alegi ferestrele de mansardă:

  • ferestre clasice, tip lucarnă – multe poduri ale caselor vechi au deja prevăzută o lucarnă, o fereastră mică (sau mai multe) prin care să pătrundă lumina ori să se facă ventilația. O soluție simplă este înlocuirea lor cu ferestre eficiente energetice ori cu un design mai interesant, verticale, cu posibilitatea de a se deschide, dar exact în spațiul deja construit. Un dezavantaj poate fi mărimea, multe dintre ele fiind mici și se poate să nu fie deajuns pentru a lumina întregul spațiu dar pot fi utile pentru încăperi mici tip baie, birou, hol de trecere.
  • adaptează ferestrele la mărimea camerei – Pentru respectarea reglementărilor cu privire la construcții și a atinge nivelul minim de confort vizual în timpul zilei, când lumina naturală este disponibilă, fereastra nu tebuie să fie mai mică de 10% din suprafaţa camerei. Altă versiune este să alegi mărimea ferestrei pvc Salamander pentru o cameră în care petreci mult timp ziua astfel încât să fie cel puțin 20% din suprafața podelei din acea cameră. În camerele mici poate fi deajuns o fereastră, dar dacă la mansardă proiectezi și o cameră de zi, cameră de activități, orice spațiu mai mare, trebuiesc mai multe ferestre pentru o luminare corespunzătoare și un avantaj poate fi amplasarea acestora la înălțimi diferite sau chiar pe ape ale acoperișului diferite.
  • trebuie să te gândești și la ventilație – ferestrele de mansardă sunt create să se închidă etanș, să oprească căldura să iasă și umezeala să pătrundă în camere. Dar pot opri și aerul care este necesar pentru ventilare. De aceea recomandăm să alegi ferestre prevăzute cu fante de ventilare, care pot fi deschise chiar și atunci când fereastra este închisă și asigurată. Ramele din lemn natural asigură, de asemenea, o mai bună ventilație decât cele confecționate din alte materiale și sunt indicate pentru dormitoare, camere ale copiilor etc. In acceasi masura, tamplaria PVC, Bucuresti sau orice alt oras, trebuie si ea sa respecte aceleasi caracteristici
  • ferestre laterale verticale – dacă podul are una sau mai multe laturi verticale, atunci este foarte simplu de instalat ferestre, chiar ușă și amenajat un mic balcon sau poate fi înlocuit parțial ori în întregime cu sticlă. Desigur că trebuie consultat un inginer-constructor care să vadă la fața locului tipul de construcție, modul de susținere a acoperișului și să vă spună exact cât se poate decupa acel perete pentru geam.
  • adaptează-te la tipul de acoperiș – după cum spuneam mai sus, astăzi nu mai este o problemă să folosești și ferestre înclinate, chiar orizontale pentru acoperișuri care au o parte plată. Teoretic se poate doar decupa o porțiune din acoperiș și instala fereastra. Specialiștii recomandă însă pentru ferestrele înclinate ca între partea de sus a ferestrei și podeaua mansardei să fie între 1.90- 2.20m iar între latura de jos și dușumea 0,70-1.20m. Asta pentru ca să se poată deschide fără probleme, fără să încurce trecerea locuitorilor casei.Lățimea se poate alege în funcție de distanța dintre căpriorii care susțin acoperișul, important este să nu fie mai lată decât aceasta pentru că nu e simplu să tai acești căpriori fără să afectezi structura. Dacă este mai mică, trebuie realizat un cadru din lemn. La acoperișurile cu pantă mai mare este recomandată o lungime mai mare a ferestrei decât la cele cu pantă mică.  Când alegi ferestrele înclinate sau orizontale asigură-te că au închidere etanșă, un sistem bun de prindere pe acoperiș, că sunt confecționate din materiale de calitate și cu garanție, pentru a fi siguri că pot proteja camera de ploaie și alte interperii.
  • Rulourile interioare sau aplicarea unor folii speciale de geam pentru protecție solară pot ajuta la reglarea luminii și căldurii în interior. Ferestrele instalate pe plan înclinat oferă cu 50% mai multă lumină decât ferestrele verticale obișnuite. Pot fi utile și în caz că există vecini sau clădiri înalte prin apropiere.
  • Ferestre fixe – pot fi plasate oriunde, inclusiv în partea de sus a acoperișului, rolul lor fiind acela de a adăuga lumină spațiului din mansardă.
Share