home CULTURA, MUZICA The Strawbs, “The Hangman and The Papist” (Dave Cousins & Rick Wakeman)

The Strawbs, “The Hangman and The Papist” (Dave Cousins & Rick Wakeman)

Share

In 1969, in Marea Britanie a luat fiinta un grup legendar, numit The Strawbs. Primul album, identic cu numele trupei, a fost lansat in acelasi an. Ultimul LP original, “Dancing To The Devil’s Beat“, chiar anul acesta. Avem deci de-a face cu una dintre cele mai longevive trupe britanice de rock.

Si extrem de creative. In 40 de ani de existenta, acest mare grup a lansat 20 de albume de studio, 10 live, 4 video-DVD-uri si 13 compilatii. Absolut formidabil! Unul dintre cele mai bune grupuri britanice de muzica progresiva, The Strawbs erau, in anii ’60, un grup de muzica folk cu sonoritati medievale, care apoi a ajuns sa cante rock progresiv, cu ajutorul lui Dave Cousins (inima si sufletul formatiei) si a lui Rick Wakeman, pe post de “master of the keyboards”.

Wakeman apare pe albumele “Strawbs”, “Dragonfly”, “Just A Collection of…” si “From The Witchwood”, inainte sa paraseasca formatie si sa se alature lui John Anderson, in legendarul grup YES. Dave Cousins p

Ascultam formidabilul cantec “The Hangman and The Papist”, de pe albumul de poveste “From The Witchwood”, din anul 1971. La clape si, la un moment dat, mangaind clapele cu un fel de trafalet :-/8-}@-), se afla acest posedat de muzicile stranii, pre numele domniei-sale Rick Wakeman, una dintre figurile luminoase ale muzicii contemporane.

Nevestele unui anumit rege insular stiu anume de ce, mai ales ca muncira sa le scoata la lumina vreo 17 muzicieni de clasa. Doua fenomene extraterestre genereaza energia teribila a acestui cantec electrizant, plin de energie: felul in care creeaza tensiune si comenteaza pe clape Rick Wakeman, de crezi, la prima auditie, ca fenomenul ritmic rezultat se datoreaza percutiei, precum si felul in care rage muzical absolut superb marele Dave Cousins, punandu-si sufletul sau mare pe tava.

Share