home MASS MEDIA Arin Stanescu: Fara lichidator, “Cotidianul” nu poate da salariile

Arin Stanescu: Fara lichidator, “Cotidianul” nu poate da salariile

Share

La Cotidianul, ziar inchis pentru ca societatea-editor, Poligraf SRL, se afla in insolventa, nu se dau salariile, pentru ca firma nu are un executor judecatoresc. Este corect acest lucru? Are Poligraf SRL caderea sa dea salariile, in conditiile in care inca nu are un alt lichidator judiciar? Am discutat pe aceste subiecte cu avocatul Arin Stanescu, expert in legislatia insolventei.

StareaPresei.ro: Cat timp o firma aflata in insolventa nu are un lichidator judiciar, pentru ca acesta s-a retras, aflandu-se intr-o situatie de incompatibilitate, firma aflata in insolventa poate sa nu dea salariile?
Arin Stanescu: Ar trebui sa vad cazul in speta, adica despre ce vorba. Ce legatura este intre “Cotidianul” si Poligraf SRL?


StareaPresei.ro: Poligraf era editorul ziarului “Cotidianul”. Consulta99, lichidatorul judiciar, s-a retras si nu a fost numit inca altul in loc. Poligraf se prevaleaza de acest fapt ca sa nu dea salariile. E corect?
Arin Stanescu: Eu nu stiu care este situatia acolo. Sincer sa fiu, n-as putea sa va dau un raspuns, dar, in mod normal, fara existenta lichidatorului judiciar conducerea societatii nu poate sa ia masuri. Nu stiu daca s-a trecut la faliment.

StareaPresei.ro: Ar exista un proces sa o procedura pe rol cu termen prin aprilie sau care ar trebui sa se incheie atunci.
Arin Stanescu: Stiu, stiu. Intrebarea este daca s-a trecut la procedura falimentului sau nu. Daca societatea mai are sau nu mai are conducerea aceea [pe care o avea cand a ajuns in insolventa]. Dar in orice caz este foarte greu sa faca conducerea societatii vreo miscare, cat timp nu exista lichidatorul judiciar numit, ori asta ar trebui sa se faca rapid de catre tribunal, nu ar trebui sa astepte.

StareaPresei.ro: Eu am aici o stire de pe 19 ianuarie 2010, in care se anunta ca firma Consulta99 nu mai este lichidatorul judiciar Poligraf SRL. De atunci a trecut ceva timp.
Arin Stanescu: S-ar putea ca instanta sa fi numit deja un alt lichidator judiciar. In orice caz, instanta trebuie sa ia act de cererea lichidatorului numit si sa numeasca alt lichidator.

StareaPresei.ro: Daca instanta numeste alt lichidator, inseamna ca oamenii trebuie sa-si ia salariul.
Arin Stanescu: Inseamna ca lichidatorul respectiv poate lua toate deciziile in legatura cu salariile.

StareaPresei.ro: In functie de situatia financiara a firmei aflate in lichidare.
Arin Stanescu: In functie de situatia financiara a societatii, ca oamenii trebuie sa-si ia salariile, dar societatea trebuie sa aiba de unde sa le plateasca.

StareaPresei.ro: Si daca nu are de unde sa le plateasca?
Arin Stanescu: Exista o lege care prevede ca se pot plati trei salarii medii pe economie dintr-un fond, dar trebuie facuta o documentatie.

StareaPresei.ro: Din acel fond de garantare despre care mi-ati mai spus.
Arin Stanescu: Da.

StareaPresei.ro: Pentru ca domnii angajati de la “Cotidianul” si-au luat ultima leafa pe 22 decembrie si de atunci nu mai stiu nimic.
Arin Stanescu: Leafa o vor lua. Chiar daca societatea nu are bani, vor lua banii care li se datoreaza de catre patronat de la fondul de garantare. Si ar trebui si sa li se desfaca contractele de munca. Daca societatea nu mai activeaza, pentru ce sa tina oamenii pe loc?

Share