Şoşoacă: Cehia a anulat starea de alertă. De luni, Cehia intră în carantină

Share

Diana Şoşoacă susținea, în numeroasele intervenții la TV și în live-uri pe Facebook, că „Cehia a anulat starea de alertă și consideră că nu mai există Sars-Cov-2?”.

Iată ce spunea Şoşoacă, într-un live pe Facebook, urmărit de zeci de mii de români, în care s-a certat cu un jandarm, la poartă Ministerului Muncii:

“Ce faci, mă, pui mâna pe mine? Ești jandarm, cum să pui mâna pe un senator? Dă-te de aici! Ia, mai pune mâna o dată pe mine! Nu mă interesează că nu mi se permite accesul.

Să vă dați la o parte, vă rog frumos. Faceți ultraj împotriva mea. Nu mă interesează regulile de acces, peste Constituție nu se trece!

Hai! Haide, dați-vă la o parte! Știți că la nivel internațional pandemia a luat sfârșit? Știți că Sars CoV-2 are o mortalitate de 0,26%, la nivel internațional? Știți că Cehia a anulat starea de alertă și a considerat că nu mai există Sars Cov-2?”.

Cum stă treaba în realitate. Şoşoacă minte. Cehia reintră în carantină

Guvernul ceh a anunţat că le impune cehilor, începând de luni, o interdicţie de deplasare în afara departamentelor în care îşi au reşedinţa, în contextul în care rata contaminării cu noul coronavirus, pe cap de locuitor, este cea mai mare din lume, relatează AFP.

Executivul a impus purtarea obligatorie a măştii afară – atât în zone locuite, cât şi la locul de muncă – şi a închis toate şcolile, grădiniţele şi magazinele care vând produse considerate neesenţiale.

Cehii sunt autorizaţi să iasă din cartierul în care locuiesc doar pentru a se duce la serviciu, la medic sau să-şi îngrijească rudele şi numai cu documente care să dovedească acest lucru.

Cumpărăturile sunt posibile doar în departament, iar practicarea sportului şi plimbărilor numai în localitatea de reşedinţă.

Ministrul ceh de Interne, Jan Hamacek, a anunţat că aceste măsuri rămân în vigoare timp de trei săptămâni şi a precizat că poliţia efectuează controale aleatorii.

”Singurul obiectiv este inversarea curbei ascendente a noilor infecţii şi a (numărului)pacienţilor la terapie intensivă, înainte să fie prea târziu”, a subliniat el.

Guvernul a impus – începând de la 28 februarie – o nouă stare de urgenţă pe o perioadă de o lună, un instrument juridic în vederea menţinerii restricţiilor.

Cehia este prima ţară ca număr de infectări la 100.000 de locuitori, în ultimele 14 zile şi a doua, după Slovenia vecină, ca număr de morţi, potrivit unui bilanţ AFP, explică News.ro.

În urma unor ieşiri din izolare recurente, din vară, această ţară cu 10,7 milioane de locuitori, a înregistrat 1,2 milioane de contaminări şi 20.000 de morţi de la începutul epidemiei covid-19.

Rata creşterii zilnice a infecţiilor a oscilat recent în jurul a 15.000, iar ministrul Sănătăţii Jan Blatny a anunţatcă se aşteaptă la o creştere la 20.000 în curând.

Vaccinarea este mai lentă decât s-a prevăzut. Medicii cehi au administrat un pic peste 600.000 de doze de vaccin, însă livrările europene de vaccin întârzie să sosească.

Guvernul lui Andrej Babis a plasat în carantină cele mai afectate trei districte la începutul lunii, în urma impunerii unei interdicţii de circulaţie pe timpul nopţii şi închiderea restaurantelor, anul trecut.

Ministerul Sănătăţii a anunţat că serviciile de terapie intensivă au atins limita capacităţii şi că întregul sistem al sănătăţii este pus la grea încercare.

Share