Simona Halep s-a săturat să aştepte şi a vorbit. “Cer doar să fiu judecată!”

Share

Simona Halep își exprimă frustrarea față de timpul necesar pentru a primi o audiere, cu privire la testul de droguri eșuat.

Simona Halep: Cât mai durează asta?

Simona Halep a fost suspendată provizoriu din octombrie 2022, după ce s-a anunțat că a fost testată pozitiv, cu substanța interzisă roxadustat.

În acest interviu cu Tennis Majors, de două ori campioană majoră și fosta numărul 1 mondial, spune că are dovezi care să-și dovedească nevinovăția, dar că până acum i s-a refuzat dreptul de a fi audiată de un tribunal independent.

Ea speră că audierea ei va avea loc la sfârșitul lunii mai, conform Tennis Majors.

Citeşte şi: 6 feb 2018 Simona Halep lipseşte din nou de la Naţionala României de FedCup

Tenis Majors s-a întâlnit personal cu Simona Halep la începutul acestei săptămâni, deoarece campioana României era pregătită să ofere o actualizare cu privire la situația ei, la peste șase luni de la suspendarea provizorie pentru testarea pozitivă la substanța interzisă roxadustat.

Toate faptele pe care Simona Halep le discută în acest interviu au fost verificate de Tenis Majors.

Citeşte şi: Radu Banciu despre Simona Halep: Sper să o arunce Sorana Cîrstea din avion!

Echipa ei de avocați a putut confirma, de asemenea, că declarația lui Halep în timpul interviului nostru a fost corectă. ITF a spus că nu este în măsură să comenteze.

Un purtător de cuvânt al ITIA a declarat: „Procesul este în desfășurare și se desfășoară în conformitate cu Codul Mondial Antidoping”.

“Am vrut să tac”

De ce ai acceptat un interviu? Nu am mai auzit de la tine nimic, de la mesajul tău de pe rețelele sociale, din octombrie 2022. De ce ești bucuroasă să vorbești astăzi?
Simona Halep: Am vrut să tac până se va rezolva cazul. Nu am vrut să ies și să vorbesc, pentru că a fost foarte stresant. Și de fapt, așa cum am spus, nu m-am descurcat foarte bine.

Dar acum simt nevoia să vorbesc cu voce tare pentru suporterii mei, fanii mei și public, pentru că sunt sigură că ei chiar vor să știe de ce durează atât de mult și chiar am simțit nevoia să fac asta. De aceea sunt aici astăzi.

“Nu am luat nimic cu bună-ştiinţă”

Cazul nu este rezolvat, așa cum tocmai ai menționat. Ai luat vreodată cu bună știință roxadustat sau orice substanță interzisă?
Simona Halep
: Cu bună știință, nu am luat nici o substanță interzisă. Sunt o mare susținătoare a sportului curat și am fost întotdeauna împotriva dopajului.

Care a fost reacția ta când ai fost testată pozitivă?
Simona Halep
: A fost un șoc. nu știam cum să mă descurc. Nu știam ce este roxadustatul. Nu am mai auzit niciodată despre asta. Am intrat puțin pe net, pentru a afla ceva despre asta. Am înțeles că este o substanță interzisă.

Știi cum ar fi putut pătrunde această substanță în corpul tău, ai putea înțelege de ce?
Simona Halep
: Am fost mereu atentă să verific toate componentele din suplimentele luate, pentru a mă asigura că totul este autorizat. Nu aveam nici o idee de unde provine această substanță, la început.

“Nu auzisem despre roxadustat”

Apoi am vrut doar să rog experții să-mi explice cum s-a întâmplat și de unde a venit. După cum am spus, nu auzisem niciodată despre roxadustat, așa că nu știam cum l-aș putea lua și, de fapt, cum ar putea fi în urină.

După multă muncă, au aflat că a existat o contaminare a suplimentelor și de aceea cantitatea era atât de scăzută în corpul meu.

O contaminare este atunci când cineva ia un supliment autorizat, dar compania care îl vinde face o greșeală și există o cantitate foarte mică de substanță, care nu ar trebui să fie acolo.

“ITF tot spune nu”

Experții au muncit mult pentru a găsi motivul acestei contaminări și au aflat că suplimentul a fost contaminat cu o cantitate foarte mică de substanță.

Cine sunt experții pe care îi menționezi?
Simona Halep
: Nu pot dezvălui încă numele experților, dar ambii sunt extrem de experimentați și fiecare dintre ei a constatat în mod independent că suplimentul a fost contaminat cu roxadustat.

Este ITF de acord cu acest lucru?
Simona Halep
: Am trimis dovezile la ITF și ei au spus nu. Le-am trimis în decembrie, când am apelrat prima dată la ei. ITF a spus nu și încă trec prin asta.

“Vreau o audiere”

Întrucât ITF a spus nu, singura șansă de a fi soluționat acest caz este să merg la tribunal, pentru a avea o audiere despre cazul meu și să prezint toate dovezile că testul meu pozitiv a fost contaminat.

(n.r.: Când Simona Halep spune “Tribunal”, cere să fie judecată de un „complet independent”, la care se face referire în articolul 8.2, din Regula antidoping de tenis, publicată de ITIA, entitate responsabilă cu programul antidoping ITF].

“Îi căutam în fiecare zi”

Am trimis toate rezultatele în decembrie la ITF, pentru a arăta că a existat o contaminare în proba mea, dar ei au respins-o.

Îi căutam în fiecare zi. Aveam o mare speranță că pot merge la tribunal, pentru a avea o audiere, și apoi aș fi știut dacă pot juca la Indian Wells sau nu.

Audierea din 28 februarie nu a avut loc, deoarece ITF a solicitat mai mult timp, pentru a face teste suplimentare.

“Totul durează atât de mult…”

Audierea a fost amânată pentru 24 martie. ITF a cerut ca audierea din 24 martie să fie anulată.

Nu am fost de acord cu asta, pentru că, după cum spune regula, un jucător care este suspendat provizoriu are dreptul să obțină o audiere rapidă.

Totul durează atât de mult… Am cerut ITF să-mi ridice sancțiunea, pentru a putea juca, dar au refuzat.

10 teste la rând

Ai fost testată de când ai fost testată pozitiv? Care au fost rezultatele acestor teste?
Simona Halep
: Am fost anunțată în octombrie că testul meu de urină, din august, a fost pozitiv. De atunci, am făcut 10 teste la rând și toate au fost negative și au fost sânge și urină, în același timp.

Care este pasul următor?
Simona Halep
: Următorul pas este o audiere la sfârșitul lunii mai, dar este foarte fragilă speranţa, pentru că ITF a spus că ar putea să o anuleze și pe aceasta.

“Aproape opt luni de când am fost suspendată provizoriu”

Dacă vor face asta, vor trece aproape opt luni de când am fost suspendată provizoriu pentru prima dată și cred că nu este corect să petrec opt luni fără a fi măcar judecată de Tribunalul Sportiv.

Din punct de vedere emoțional, întreaga perioadă nu a fost ușoară și am simțit doar nevoia să vorbesc cu voce tare fanilor mei, susținătorilor mei și, de fapt, întregului public.

Sunt sigură că vor să știe cu adevărat ce se întâmplă și de ce durează atât de mult. Am vrut să tac până când cazul va fi fost rezolvat, dar este prea greu, așa că am simțit că ar fi foarte bine pentru mine să vorbesc despre asta cu voce tare.

“Nu cer tratament special”

De ce a durat atât de mult cazul tău?
Simona Halep
: Au trecut șapte luni de când am fost suspendată inițial, deși am prezentat toate dovezile, din decembrie. Nu cer tratament special. Cer doar să fiu judecat. Cât va dura asta?

Cum ai reacționat când ai auzit că un număr mare de oameni, mai mult decât de obicei în aceste cazuri, evident, au declarat că nu cred că ai fi putut lua o substanță interzisă?
Simona Halep
: Am simțit sprijinul oamenilor, al fanilor mei și, de fapt, din partea tuturor. Simt că ei nu cred că am luat cu bună știință ceva care este interzis.

“Îmi doresc foarte mult să revin în tenis”

M-a făcut să mă simt mai puternică să mă întorc și să muncesc mai mult, pentru a reveni la nivelul la care eram înainte și chiar mai sus.

Lucrez la asta. Îmi doresc foarte mult să revin la tenis și să joc la cel mai înalt nivel. Mi-au (înțeles) cu adevărat personalitatea și felul în care sunt eu.

Mă face foarte fericită și îmi dă putere să lupt pentru adevăr și să mă întorc la tenis. Până acum, aceasta este cea mai grea bătălie cu care m-am confruntat în viața și cariera mea.

A fost ajutată mult de Patrick Mouratoglu

Am primit scrisoarea de la ITF, în care îmi spunea că am fost testată pozitiv cu o cantitate extrem de scăzută de roxadustat.

Primul lucru pe care l-am făcut a fost să-i trimit un mesaj lui Patrick (Mouratoglou), antrenorul meu [co-fondatorul Tennis Majors], pentru a-l întreba dacă am înțeles bine că testul meu de urină a fost pozitiv.

Din acest moment, am putut conta pe ajutorul lui. Pentru că a fost lângă mine la fiecare pas, am putut afla adevărul.

“Îmi doresc foarte mult să joc”

Cum îți vezi viitorul în tenis, dacă cazul este rezolvat într-un sens care să-ți permită să fii din nou în turnee?
Simona Halep
: Îmi doresc foarte mult să joc din nou pentru că iubesc acest sport și vreau să joc din nou pentru marile titluri.

Toată viața mea am muncit pentru asta. Am continuat să joc (în timpul suspendării) pentru că aveam speranța că cazul se va rezolva.

Am avut multe întârzieri. Nu a fost ușor să rămân concentrată, dar am făcut tot ce am putut și am rămas cât mai concentrată posibil, să lucrez și să exersez cât mai mult posibil.

“vreaau să fiu la fel de puternică”

Până acum, tenisul a fost întotdeauna viața mea. Simt că vreau să o fac din nou când mă întorc. Vreau să fiu la fel de puternică ca înainte, chiar mai mult, dacă este posibil.

Lucrez pentru asta și știu că mă voi lupta pentru că vor fi aproape opt luni fără a juca un meci oficial și toată presiunea a existat în acest caz. Cred cu tărie că, dacă muncesc din greu, pot juca din nou la cel mai înalt nivel.

Numeri zilele sau încerci să eviți asta?
Simona Halep
: La această vârstă (31 de ani), este foarte greu să pierzi zile, săptămâni și luni. Ți-e frică de accidentări.

Când nu ai meciuri oficiale, este mai riscant. Când timpul trece așa, este mai greu să revii (nota editorului: Halep este acum numărul 26 mondial și era în top 10 când a fost suspendată provizoriu).

Share