Sentinţă definitivă. Ion Cristoiu a pierdut procesul cu Mădălin Hodor

Share

Foarte multe lucruri din coloana vertebrală de cauciuc a lui Ion Cristoiu, demonstrată în ultimii 30 de ani, se explică altfel acum. Şi vine sentinţa în dosarul său de informator (Coroiu)…

Mădălin Hodor, cercetător la CNSAS, anunță că judecătorii au respins apelul lui Ion Cristoiu, în procesul pe care jurnalistul l-a intentat, după ce Cristoiu a fost deconspirat drept colaborator al Securității.

Hodor reamintește ce presiuni infernale s-au făcut asupra lui pentru a nu spune ce știa despre Cristoiu.

„Tocmai am primit vestea că recursul domnului Cristoiu, în procesul pe care mi l-a intentat, a fost respins. Sper să afle și dansul pe acesta cale, ca să aibă o zi bună. O merită”, anunță Hodor.

În continuare, el reamintește ce presiuni s-au făcut asupra lui din partea șefilor din CNSAS, alături de ziarul Evenimentul zilei, pentru a-și înceta dezvăluirile despre Cristoiu.

Ion Cristoiu m-a dat în judecată pentru o afirmație făcută de mine într-un interviu dat Ramonei Ursu. Întrebat fiind dacă Ion Cristoiu se află pe listele colaboratorilor Securitățîi (era vorba despre cele trei liste publicate de mine în revista 22) răspunsul meu a fost „Da”.

La dată respectivă publicasem doar două liste și anunțasem publicarea celei de a treia. Am spus că Ion Cristoiu se află pe a treia lista și că ea urmează să fie publicată în revista 22.

Înainte de acest interviu, prietenii din CNSAS ai domnului Cristoiu au aflat că el se află pe această lista și că urmează să apară.

Cum nu mai puteau opri publicarea listelor (au încercat din greu, dar nu au reușit) au început presiunile asupra mea. Doi colegi au făcut plângeri la Comisia de Disciplină a două zi după ce „Evenimentul Zilei” cerea imperios să fiu „dat afară” ( invocând alte motive, dar motivul erau listele) am fost anchetat într-o ședința a Colegiului CNSAS (chipurile pentru a explică de ce și cum am publicat listele, în realitate pentru a fi intimidat și pentru că domnul Cazemir Ionescu să încerce să insaileze acuzațîi de „furt de documente” și să mă acuze că am publicat listele ilegal) apoi „Evenimentul Zilei” a început o campanie de discreditare (la care vârf de lance au fost Marius Oprea, Andronic și încă vreo câțiva „specialiști” care se întreceau în a demonstra că eu nu sunt un istoric credibil, că listele respective sunt contrafăcute și câte și mai câte).

Au urmat pe rând: retragerea acreditărilor că cercetător (adică interdicția de mai accesa documente din arhivă CNSAS în scop de publicare sau cercetare, valabilă până astăzi) sancțiune disciplinară cu reducerea salariului pe trei luni de zile cu 15%. Apoi domnul Cristoiu m-a acționat în judecată. Au anunțat și alțîi intenția să îl urmeze, doar doamna Lucia Hossu a și făcut-o.

Procesul a parcurs toate etapele, și am câștigat pe rând în fond, apel și acum recurs. Odată cu respingere recursului pot spune că acest episod s-a terminat definitiv și că a rămas exact cum am spus: Cristoiu este „Coroiu” al Securitățîi. Eu mi-am făcut datoria. Ce anume decide societatea românească să facă în privința acestui fapt probat nu mai este în puterile mele”, a mai spus Hodor.

Cercetătorul spune că și acum este nevoit să „plătească” pentru îndrăzneala să.

„Continui să plătesc pentru asta și pentru restul numelor de pe liste. Dar, că de obicei, sunt optimist. Trăim în vremea mea, nu în vremea lor. A lor dispare în fiecare zi câte puțîn. Și dacă este ceva ce aș vrea să transmit cu demersul început de mine asta este. Vremea voastră a apus. Nu veți opri adevărul să iasă din arhive, nu mai puteți să le țineți închise, nu mai puteți decide voi cine și ce anume trebuie sau nu să știe. Și dacă mă opriți pe mine, nu o să puteți să îi opriți pe toți cei care citesc rândurile astea și văd că se poate. Va bazați pe abuz, frică și obediență unor slugi gata să va execute ordinele. Dar ăștia sunt egali cu zero. Irelevanți în afară borcanului în care stau.

(…) Mi se mai pregătește ceva, dar despre asta voi vorbi la timpul potrivit. Între timp mi s-au luat atribuțiile de serviciu pe care le aveam la momentul publicării listelor, am fost mutat disciplinar (sub pretextul „interesului instituției”) și am înghițit atâtea mizerii în 3 ani, cât ar fi făcut pe oricine să plece din CNSAS (ceea ce era și idea și motivul pentru care uite că nu am vrut să plec).

Cam atât deocamdată. Hodor 1- Securitatea Veche și Nouă 0″, a încheiat Hodor.

Share