Robert Negoiţă a retrocedat o parte din Parcul Cuza. Tensiune în Cartierul Titan

Share

Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3, a retrocedat o parte din Parcul Cuza. Este tensiune în Cartierul Titan.

Robert Negoiţă a retrocedat o parte din Parcul Cuza

Locuitorii din Cartierul Titan al Bucureştiului sunt revoltați și nu înțeleg cum este posibil așa ceva, într-o capitală UE deficitară la capitolul spațiilor verzi.

Suprafața medie de spațiu verde care-i revine fiecărui locuitor al Bucureștiului este sub 10 metri pătrați, în condițiile în care Uniunea Europeană recomandă un minimum de 26 de mp și Organizația Mondială a Sănătății susține că ideal e un nivel de 50 de metri pătrați/cap locuitor, conform HotNews.

Citeşte şi: Robert Negoiţă, el a făcut-o! Smart City Invest S3 îşi cere insolvenţa

Însă Capitala României pierde zilnic și mai mult spațiu verde din cauza lăcomiei dezvoltatorilor imobiliari, dar și din cauza indiferenței sau, în unele cazuri, complicității autorităților locale.

Doar în ultima lună, sute de arbori au fost tăiați în mod ilegal de pe bucata retrocedată din parcul IOR.

Ce se întâmplă acolo este un adevărat dezastru ecologic, având în vedere că 12 hectare de spațiu verde (o suprafață egală cu 12 terenuri de fotbal) au fost constant otrăvite, incendiate, iar acum tăiate cu drujba.

Citeşte şi: Robert Negoiţă a mai găsit încă un parc din Sectorul 3, pe care să-l betoneze

Cu toate acestea, în afară de câteva amenzi ridicole, Primăria Sectorului 3, Primăria Capitalei, Garda de Mediu nu au făcut nimic să împiedice distrugerea spațiului verde. Este încă un caz care arată cât de dezinteresate sunt autoritățile în îndeplinirea misiunii de a-și proteja cetățenii și de a le crește calitatea vieții.

Pasivitate a autorităţilor

Cristian Rădulescu are 36 ani, e organizator de evenimente sportive și locuiește în imediata vecinătate a zonei retrocedate.

El spune că nu poate înțelege cum autoritățile pot trece atât de ușor cu vederea un masacru de astfel de proporții.

„Cei care au interes financiar pentru această parcelă sunt tratați pasiv de către instituțiile statului”, spune Cristian.

În mod evident, își dorește ca zona retrocedată să fie redată în folosul cetățenilor ca spațiu verde, ca o perdea de natura dintre oraș și lac.

„Aș prefera să fie amenajată minimal și organizată cât mai natural”, mai adaugă el. Cristian mai spune că ar dori ca autoritățile să fie preocupate în mod real de reintegrarea acestei zone în Parcul IOR, așa cum a fost zeci de ani.

„Se vede clar că ar trebui să fie o prioritate dacă raportăm numărul de construcții de locuințe, mereu în creștere, la cel al spațiilor verzi, mereu în scădere”, spune Cristian.

“Vreau ca zona retrocedată să redevină parc”

Celebrul saxofonist Mihai Dan Iordache (56 de ani), cunoscut atât pentru albumele sale de jazz lansate sub numele Iordache, cât și pentru numeroasele colaborări cu alți artiști importanți, este unul dintre cetățeni reprezentanți pentru cartierul Titan.

El îmi spune că-și dorește ca zona retrocedată să redevină parc, așa cum a fost până la acest proces.

„Mi se pare îngrozitor, mai ales că asta se adaugă desființării de spații verzi de pe lângă blocuri, pentru a se crea locuri de parcare. Chiar și zona de parc din fața bisericii a fost transformată în parcare.

Responsabili, în cazul „zonei retrocedate”, sunt, desigur actualii „proprietari”, care de altfel lucrează demult la prezentarea zonei ca fiind mizerabilă și periculoasă, pentru a veni apoi tot ei cu „soluții””, spune Iordache.

“Nu aştept nimic de la PS33”

Îl întreb ce așteptări are de la autorități în această chestiune:

„De la Primăria Sectorului 3, nici una, având în vedere modul dezastruos în care a gestionat situația până acum.

De la PMB mă aștept să rezolve situația, în justiție, mai ales că dl. Nicușor Dan a candidat cu o platformă pro-mediu și pro-patrimoniu.

Acum ar fi momentul să dovedească cât de serios a vorbit. De altfel, s-a exprimat deja în acest sens”, spune Iordache.

Măcel

Carmen Vesel are 40 de ani și este inginer. De când au început defrișările ilegale în zona retrocedată, ea a fost o prezență constantă pe rețelele sociale, în încercarea de a trezi comunitatea și de a o face să protesteze pe 25 martie.

„Nu cred că există vreo țară cu pretenții de membră a Uniunii Europene în care să se retrocedeze o suprafață verde de asemenea dimensiune și care să fie măcelărită în acest fel”, îmi spune Carmen.

Cetăţenii lipsiţi de spirit civic sunt responsabili

Tot ea indică că în viziunea ei responsabilii pentru ce se întâmplă acolo sunt instituțiile statului abilitate, plătite din taxele și impozitele cetățenilor pentru a servi interesului public.

„La fel de responsabili suntem noi, cetățenii lipsiți de spirit civic, nerealizând că nepăsarea și ignoranța ne vor costa scump.

Eliminarea acestei zone verzi din Sectorul 3 va avea un efect negativ asupra calității aerului, cu efectele devastatoare deja știute asupra sănătății oamenilor”, spune Carmen.

De la autorități ea se așteaptă să facă tot posibilul pentru a opri măcelul ecologic din parc, cu acțiune pe termen, dar și să facă toate demersurile ca zona retrocedată să fie redată comunității, „așa cum a fost de câteva decenii”.

Share