Revista Nature: Pandemia nu se va termina cu tulpina Omicron

Share

Aşa cum am avertizat de mai mult timp, pandemia nu se termină acum, O spune Revista Nature, prestigioasă în chestiuni ştiinţifice, la nivel global.

Cercetătorii consultați de revista Nature avertizează că Omicron nu va încheia pandemia. Pentru a ajunge la endemie, adică să trăim cu virusul, trebuie să ne asumăm un număr de decese și, de asemenea, trebuie ca următoarele mutații să fie blânde.

Organizația Mondială a Sănătății și mulți cercetători au sugerat că răspândirea rapidă a variantei Omicron a coronavirusului ar putea semnala sfâșitul pandemiei, pentru că imunitatea de turmă va fi atinsă rapid.

Cu toate acestea, cercetătorii consultați de revista Nature avertizează că situația rămâne volatilă.

Strategiile diferite de vaccinare, gradul diferit de imunizare a populației, ratele fluctuante de infectare și decese au creat un peisaj imunologic extrem de divers. Deci, cum se va încheia? Nu cu Omicron, spun cercetătorii consultați de Nature.

„Nu va fi ultima mutație, iar următoarea tulpină va avea alte caracteristici”, a explicat Graham Medley, cercetător care studiază modele de infectare, de la London School of Hygiene & Tropical Medicine, care consiliază Guvernul Marii Britanii în problema pandemiei.

Numărul de infectări cu Omicron se poate dubla în mai puțin de două zile, mult mai rapid decât orice altă mutație a coronavirusului, ducându-i pe experții în sănătate publică la asemănarea Omicron cu gripa.

„Nu am mai văzut așa ceva și nu o poți învinge doar cu vaccinul. Chiar dacă ai putea vaccina pe toată lumea, vaccinul are nevoie de două săptămâni pentru a atinge eficiența maximă și, până atunci, virusul continuă să se răspândească”, a explicat Christina Pagel, care se ocupă cu analizarea datelor de sănătate publică la University College London, conform Newsweek.

„Fie iei măsuri restrictive foarte devreme, fie nu faci nimic. Dacă aștepți să vezi ce se întâmplă, e prea târziu”, a arătat ea.

Cercetătorii consultați de Nature au explicat că, având în vedere că este puțin probabil ca virusul să dispară complet, COVID-19 va deveni endemică.

„Așteptarea generală este că vom avea suficientă populație imunizată încât mortalitatea va fi foarte scăzută”, a explicat Sebastian Funk, epidemiolog la London School of Hygiene & Tropical Medicine.

Share