Fisurile anale sunt leziuni dureroase și inconfortabile care afectează calitatea vieții, adesea asociate cu constipația sau cu diareea cronică. Fisurile se formează de obicei din cauza traumatismelor locale sau a tensiunii excesive pe canalul anal, din timpul tranzitului intestinal. Deși pot să apară și la copii, fisurile anale sunt mai frecvente la adulții tineri și de vârstă mijlocie. Durerea acută resimțită în timpul evacuării intestinale, ce poate persista și după defecație, este adesea descrisă ca o senzație de tăiere.
Cum se manifestă fisurile anale?
În majoritatea cazurilor, fisurile anale determină dureri prelungite, care apar inițial la momentul defecației, dar care persistă și ulterior. În cazurile mai severe, durerea poate fi însoțită de sângerare ușoară în jurul anusului, dar și de mâncărime și senzație de arsură, ceea ce poate duce la disconfort persistent și dificultăți în desfășurarea activităților zilnice.
În cât timp se vindecă fisurile anale?
Pentru a se trata într-un mod eficient și a nu exista riscul unor complicații, fisurile anale ar trebui să beneficieze de tratament. În funcție de gravitatea lor și de modul de tratament pentru care se optează, pot exista diferențe majore în ceea ce privește in cat timp se vindeca fisura anala. Timpul poate varia, de asemenea, în funcție de răspunsul individual al pacientului la terapie. În general, fisurile anale mici și superficiale pot să se vindece în aproximativ 4-6 săptămâni dacă sunt gestionate corespunzător.
Tratamentele conservatoare, cum ar fi modificările dietei, băile de șezut și utilizarea de unguente sau supozitoare, pot accelera procesul de vindecare. În cazuri mai complexe sau cronice, în care fisura este mai mare sau nu răspunde la tratamentele inițiale, poate fi necesară cauterizarea fisurii, pentru a asigura vindecarea completă și prevenirea recurențelor. În astfel de cazuri, perioada de vindecare poate să fie mai lungă, variind în funcție de tipul intervenției și de gravitatea fisurii anale de la câteva săptămâni la câteva luni.
Când este necesar consultul medical?
Vizita într-o clinica de proctologie se recomandă a se efectua la apariția oricăror simptome care pot sugera o fisură anală, în special a sângerărilor anale, care pot indica și alte afecțiuni, semnificativ mai severe. Este recomandat să se consulte medicul în următoarele situații:
– dacă durerea în zona anală persistă sau devine severă și nu este ameliorată de măsuri simple de îngrijire la domiciliu;
– la apariția oricăror sângerări rectale care persistă;
– dacă există senzații persistente de mâncărime sau arsură în jurul anusului, chiar și după tratamentele recomandate inițial;
– dacă apar secreții anale anormale sau modificări ale tranzitului intestinal.