Renate Weber contestă tăierea finanţării Academiei Oamenilor de Ştiinţă

Share

Până în ultima zi a activităţii sale la Avcoatul Poporului, Renate Weber continuă să joace în vena PSD.

Avocatul Poporului, Renate Weber, a admis solicitarea Academiei Oamenilor de Știință din România și a sesizat Curtea Constituțională, deoarece instituția nu a primit fonduri, prin Legea bugetului pe anul acesta.

Avocatul Poporului a formulat o excepție de neconstituționalitate privind prevederi din Legea bugetului de stat pe 2021, cu referire la Academia Oamenilor de Știință din România (AOSR), au anunțat reprezentanții instituției.

„Prevederile art. 38 din Legea nr. 15/2021 a bugetului de stat pe 2021 (…) aduc atingere dispozițiilor art. 1 alin (3) Și (5) Și art. 135 alin (2) lit c) din Constituție”, se precizează într-un comunicat al instituției conduse de Renate Weber.

În comunicat se mai menționează:

„Deși derogarea este o problemă de opțiune legislativă a Parlamentului, normele derogatorii aplicate în mod repetat unor reglementări legale în vigoare creează un grad sporit de instabilitate, fragilizând însăși existența instituțională, în cazul de față desfășurarea activității Academiei Oamenilor de Știință din România, instituție de largă cunoaștere internațională.

Sub acest aspect, considerăm că limitarea derogărilor are tocmai scopul respectării cadrului general și procedurilor privind administrarea și utilizarea fondurilor publice”, stipulează excepția de neconstituționalitate.

Conform acesteia, deși modificarea adusă pe calea derogării este temporară, aceasta lipsește de fonduri suficiente buna funcționare a instituției, obligată să-și asigure finanțarea cheltuielilor numai din veniturile proprii.

„Lipsa unor fonduri suficiente ca urmare a finanțării numai din venituri proprii, fără susținere bugetară, afectează atât statutul academiei, buna funcționare și eficacitatea activității desfășurate, cât și statutul membrilor săi”, se mai adaugă în comunicatul Avocatului Poporului.

Instituția condusă de Renate Weber consideră că este neconstituțională decizia Guvernului și a Parlamentului de a lăsa fără fonduri Academia Oamenilor de Știință.

O decizie finală va fi luată în perioada următoare, de către judecătorii Curții Constituționale. Dacă aceștia vor accepta sesizarea Avocatului Poporului, atunci Guvernul și Parlamentul vor trebui să asigure un buget de cheltuieli, pentru Academia Oamenilor de Știință.

Share