Realitatea TV a luat-o spre BBC prin Coreea de Nord! (Cristoiu pentru RV)

Share

~motto: “la noi, spre deosebire de Anglia, buletinul meteorologic e mult mai probabil”~

În măreaţa zi de 26 octombrie 2010, pe tăpşanul nostru mediatic a dat buzna, țîșnit  din boscheţii afacerilor obscure cu statul, un cetăţean, pe numele său de buletin Sebastian Ghiţă.

FOTO: Meme.ro

Strălucind de încîntare că-l vede lumea şi palpitînd de emoţia noutăţii, domnul cu pricina ne-a dat de ştire că a devenit managerul postului Realitatea TV. S-au scurs de atunci aproape două luni. Timp în care, asemenea multora din ţinutul de la Dunăre, n-am reuşit să desluşesc enigma gestului asumat de Sebastian Ghiţă.

Un tînăr om de afaceri, ajuns multimilionar la o vîrstă cînd colegii săi de generaţie abia dacă pot face rost de banii pentru leacul de tuse sau pentru a-şi plăti chiria garsonierei din Militari, s-a decis, de bunăvoie şi nesilit de nimeni, să finanţeze postul TV falimentat cu geniu de Sorin Ovidiu Vîntu.

E drept, în lumea asta largă se găsesc domni, precum Bill Gates, de exemplu, care se hotărăsc să-și prăpădească  o parte din avere în scop filantropic,  apucați de  remuşcări telenovelistice, pentru că  s-au îmbogăţit pe seama celor mulți și amărîți. Nu e cazul lui Sebastian Ghiţă.

Domnia sa a făcut avere pe seama statului român. În plus, angajaţii postului TV nu sunt nici mulţi şi nici amărîţi, mai ales dacă ne gîndim la cei conducere, bravi discipoli ai principiului:

– Ăsta are bani cu nemiluita.

Hai să-i păpăm!

La cîteva zile după anunţ, Sebastian Ghiţă a lansat către Poporul televizionistic o Proclamaţie despre cine e şi ce vrea el. Am înţeles din text că domnia sa vrea ca Realitatea TV să ajungă un soi de BBC din Balcani. Se ştie ce înseamnă, în plan profesional, cel puţin ca imagine, BBC.

Întruchiparea de invidiat a răcelii de tip britanic! Ca om care a hălăduit timp de peste patru decenii pe ogorul presei româneşti, m-am uitat la  ambiţia lui Sebastian Ghiţă cu un anume scepticism.

După opinia mea, răceala  gazetărească de tip BBC e practic imposibil de altoit pe trunchiul presei româneşti. Fie şi pentru că, poporul nostru televizionistic, de sorginte latină fiind, trăieşte pînă la isterie, din punct de vedere emoţional, consumul de presă.

Corectitudinea de tip BBC, asta da, se poate aplica în practica vieţii noastre gazetăreşti. Răceala de tip BBC însă e imposibilă, fie şi pentru că la noi, spre deosebire de Anglia, buletinul meteorologic e mult mai probabil.

În lumina acestui scepticism, am văzut în Proclamaţia domnului manager voinţa de a face din Realitatea TV, nu atît un post rece în plan profesional, cît mai ales unul  corect. Au trecut aproape două luni.

În tot acest timp, am aruncat o privire asupra Realităţii TV să văd cam pe unde a ajuns postul în drumul său către BBC. Din cîte se ştie, BBC se găseşte în inima Londrei. Drumul cel mai scurt pînă la Londra trece, în chip fatal, dacă o iei prin Ungaria şi nu prin Serbia, prin ţări membre UE şi NATO.

În două luni doar – mi-am spus – Realitatea TV n-avea cum să ajungă pînă la Londra. Putea să ajungă însă pînă la Paris sau măcar pînă la Budapesta. Animat de această ipoteză, am vrut să văd, din prestaţia Realităţii TV, dacă postul a ajuns, în materie de profesionalism, pînă la Budapesta  măcar.

Într-una din zilele trecute, Realitatea TV a difuzat, în cadrul emisiunilor informative, ştirea intitulată: Sărăcia sporeşte hoţia din România. Atras de rima involuntară, am urmărit conţinutul ştirii.

Rezulta din hotarele ei că în România de la finele lui 2010, supermarketurile se confruntă cu un fenomen: Înfricoşătoarea sporire a numărului celor care şterpelesc de pe rafturi o bucată de pîine, o felie de salam, o pungă de cipsuri numai şi pentru a-şi astîmpăra foamea izvorîtă din sărăcie.

Că se fură din supermarketuri e un adevăr. Unul valabil nu numai în Haiti, dar şi în Franţa. Că în România sunt mulţi oameni săraci, e un alt adevăr. Unul valabil nu numai în Haiti, dar şi în Franţa. Numai că nici în Haiti şi nici în Franţa nu se poate face o legătură logică între numărul de furturi din supermarketuri şi numărul de săraci.

Fie şi pentru faptul că săracii preferă să moară de foame mai degrabă, decît să întindă mîna şi să fure. Ca să nu mai spun că, potrivit acestei logici șchioape, violatorii n-ar trebui condamnați, ci, dimpotrivă, compătimiți pînă la lacrimi. Nu de alta, dar și ei au făcut-o, deoarece, sărmanii, n-au putut face rost de muiere, care să-i rezolve!

Departe de mine… citeste tot aici

Share