In apararea Eugeniei Voda (HotNews)

Share

Zece personalitati din lumea culturala acuza CNA de dubla masura, dupa sanctionarea TVR din cauza editiei Profesionistii, realizata de Eugenia Voda si difuzata de postul public pe 13 noiembrie, in care, printre altele, invitatul Ion Cristoiu a vorbit pozitiv despre fondatorul miscarii legionare din Romania, Corneliu Zelea Cordreanu, sugerand ca fost si “un erou romantic”. CNA a sanctionat TVR cu somatie publica, in data de 9 decembrie, dupa ce mai multe personalitati si reprezentanti ai comunitatii evreiesti au protestat, solicitand postului public “sa se delimiteze in mod ferm de afirmatiile facute in emisiunea amintita si sa sanctioneze pe cei care sint raspunzatori”.

In apararea Eugeniei Voda

Suntem cu totii de acord ca spatiul public trebuie protejat de efectele oricarui discurs abuziv din punct de vedere moral, politic, ideologic. Extremismul, xenofobia, fundamentalismele de orice fel trebuie evacuate, iar cand se manifesta, trebuie amendate prompt. Pe de alta parte, o asemenea precautie nu este legitima decat ca expresie a unui discernamant exercitat in deplina libertate. A contracara o ideologie pernicioasa in numele unei ideologii de sens contrar, izvorata din partizanat, calcul strategic sau inregimentare conformista nu e de natura sa rezolve lucrurile.

Spiritul conformist presupune sa gandesti potrivit unui canon, sa spui nu ce crezi, sau ce este adevarat, ci doar ceea ce se asteapta de la tine sa spui; sau sa te indignezi pentru ca ti se cere s-o faci, pentru ca e la moda indignarea, pentru ca “da bine” sa te manifesti intransigent. Unul dintre numele spiritului conformist este, astazi, “corectitudinea politica”. E un tip de comportament adoptat de numerosi ganditori oportunisti, dispusi sa afiseze, la tot pasul, o combativitate de circumstanta si sa arunce anatema in toate directiile, montand perfide procese de intentie.

Gandindu-ne la aceasta forma, arbitrara, de corectitudine, atragem atentia Consiliului National al Audiovizualului ca s-a grabit sa judece fara o argumentatie solida cazul Eugeniei Voda, ca urmare a emisiunii “Profesionistii”, difuzata pe 13 noiembrie a.c. la TVR 1.

1. S-a incitat astfel la un veritabil atac mediatic al autoarei, motivat strict de ipocrizia spiritului conformist. Iar spiritul conformist este, inainte de orice, liberticid. Nu intra aici nici o clipa in discutie partitura invitatului Ion Cristoiu, ale carui opinii pot fi, pentru unii dintre noi, mai mult decat discutabile. Atata doar ca, pentru a fi discutate, ele trebuie mai intai sa fie cunoscute. Este o datorie a jurnalistului sa aduca la cunostinta publicului o paleta cat mai larga de pozitii, pareri, tipuri de discurs. In cazul la care ne referim, jurnalistul, Eugenia Voda, asculta, isi incita partenerul de discutie si lasa telespectatorilor libertatea de a judeca. Pentru ce este ea acuzata? Pentru ca nu a manifestat acea pioasa indignare, atat de draga spiritului conformist. Or, nu acesta este rolul ei in formatul emisiunii. Rolul ei este “de a scoate la iveala” si tocmai acest rol da miezul deontologiei jurnalistului. El nu va practica cenzura “mironositei virtuoase”, spunandu-ne dinainte ceea ce se cuvine sa spunem, luandu-ne dreptul de a gandi si de a vorbi cu mintea si cu vocea noastra.

2. Sanctionand emisiunea Eugeniei Voda, CNA se face vinovat si de practica dublei masuri. El invoca art. 47 din Codul Audiovizualului, potrivit caruia este interzisa “prezentarea apologetica a crimelor si abuzurilor regimurilor totalitare, a autorilor unor astfel de fapte”. Or, e greu sa ne explicam felul in care CNA se grabeste, in cazul Eugeniei Voda, sa invoce un articol de care a uitat cu desavarsire cand, pe numeroase alte posturi de televiziune, s-au tolerat, fara sanctiuni, emisiuni intregi incurajand, explicit, nostalgia fata de regimul comunist. Cel mai recent exemplu: acum cateva saptamani, cu ocazia funeraliilor lui Adrian Paunescu, majoritatea posturilor TV din Romania au facut zile in sir apologia unuia dintre actorii principali ai unui regim totalitar “vinovat de crime si abuzuri”.

Marie-France Ionesco (Franta)
David Esrig (Germania)
Gabriel Liiceanu
Cristian Mungiu
Toma Pavel (SUA)
Lucian Pintilie
Andrei Plesu
Corneliu Porumboiu
Cristi Puiu
Silviu Purcarete

sursa

NOTA: Am evitat sa tratez acest subiect, pentru ca sunt convins ca m-ar intrista si scarbi lipsa de cultura si plenitudinea de corectitudine politica a reactiilor pe care le-as avea.

Nu pot sa nu remarc felul in care personalitati publice de la care ma asteptam la mult mai multa intelectualitate se comporta ca niste copii mici, cand este vorba sa fie exemple pentru altii.

FOTO: MasterNewMedia – How To Deceive, Lie And Spread Disinformation: A Guide To The Most Effective Disinformation Tactics

In primul rand, uimeste simplitatea gandirii distinsului critic literar Nicolae Manolescu. De aproape 20 de ani, am facut eroarea sa-l critic pe distinsul critic literar Eugen Simion, incapabil de argumente logice si discernamant pe plan politic, comparandu-l cu Manolescu, pe care-l consideram un intelectual remarcabil.

Se pare ca n-am inteles mai nimic si m-am inselat.

In al doilea rand, cred ca pentru unii vor fi banalitati, dar ele trebuie spuse. Au existat legionari si “legionari”, zelisti, primii, dar si simisti, cei din urma. Spune cuiva ceva acest lucru? Intre primii si cei din urma au fost multe diferente.

Istoria miscarii legionare poate fi cunoscuta, studiata in amanunt, iar asupra tragediilor care s-au petrecut incepand cu deceniul al treilea al secolului trecut ar fi trebuit ca, dupa ce am scapat de indoctrinarea comunista, sa reinvatam ca lumea multe lucruri.

De exemplu, am auzit ca legionarii au fost un fel de nazisti romani, ceea ce este o cretinitate la fel de mare cu mult mai cunoscutul refren stupidoidal  “Regele Mihai, dupa ce ne-a vandut rusilor, a plecat din tara cu un tren de aur, plin cu tablouri si opere de arta”.

Dar astfel de lucruri nu se clarifica la ceas de noapte, pe Internet. Daca istoricii nostri nu vor avea sange in instalatie sa initieze o dezbatere publica pe astfel de subiecte, riscam sa ne uitam istoria si sa repetam aceleasi greseli.

Defapt, in acest moment sunt aproape sigur ca exact asta vom face.

Share