Rapid Bucureşti, alertă maximă!

Share

 

Rapid Bucureşti, alertă maximă!

Viorel Moldovan le cumpără tinerilor jucători ai noului Rapid ghete de fotbal. Aceştia nu au bani de ghete. Nici clubul nu îi are. Clubul Rapid Bucureşti nu a dat salariile jucătorilor de luni de zile, după ce în vară plătise unele restanţe istorice, de dinainte de preluarea clubului din ghearele lui George Copos.

Insurgentul talentat Ciolacu avea dreptate: sunt jucători profesiniști, care nu joacă pe babaroase. E meseria lor. Trăiesc din asta. Dacă nu iau banul, fac foamea, cad pe teren, nu le stă mintea la joc, prestează mai puțin bine.

Mai sunt câteva zile până pe 22 noiembrie, la prezentarea în faţa instanţei a unui plan de eşalonare a plăţii datoriilor făcute de fostul patron (nu i-am mai pomeni numele).

citeşte şi: Rapid a luat hotărârea de a ataca decizia TAS prin care a fost retrogradată din Liga 1 la Curtea Supremă de Justiţie de la Geneva (ProSport)

Dacă noii acţionari, Nicolae Cristescu şi Adrian Zamfir, nu oferă soluţii financiare, instanţa poate decide prin sentinţă judecătorească declanşarea procedurii falimentului.

Mitică Dragomir are multe păcate şi este unul dintre groparii fotbalului românesc, ca patron al corupţiei şi aranjamentelor, ca maestru al Lojei Naţionale Cooperativa. Are însă dreptate când îi atenţionează pe actualii şefi de la Rapid.

Aceştia sunt pe buza prăpastiei. Dacă nu au bani să cumpere ghete fotbaliştilor din lot, nu au nici pentru plata datoriilor ce au dus clubul în insolvenţă. Zamfir şi Cristescu, membri sau simpatizanţi PSD, îşi fac calcule greşite.

Adrian Zamfir a fost văzut vorbind cu Liviu Dragnea la finalul săptămânii trecute, la întâlnirea oficială a social-democraţilor. Ce au discutat cei doi nu ştim, dar presupunem că nu despre cultivarea rododendronilor.

Dacă Zamfir îşi imagina că va fi finanţat din parandărătul primit de PSD din extorcarea bugetelor, şi-a făcut calcule complet greşite.

1. Pentru că Liviu Dragnea este monitorizat la sânge de procurorii DNA şi orice mişcare greşită a acestuia sau a apropiaţilor săi se va transforma în dosar penal;

2. Pentru că, dacă primeşte astfel de finanţări “neconvenţionale”, Zamfir va merge pe urmele lui Condescu, ce tocmai a luat drumul arestului DNA, ceea ce nu ne dorim câtuşi de puţin, ca susţinători ai acestui club.

Şi atunci revenim la cele spuse de Mitică Dragomir: Rapid riscă să ajungă în Liga a cincea sau să dispară, asemeni altor foste mari glorii ale fotbalului românesc: Unirea Tricolor Bucureşti, Venus Bucureşti, Ripensia Timişoara, Chinezul Timişoara.

Teoria conform căreia este echipa ceferiştilor şi nu va muri niciodată nu ţine: şi Chinezul Timişoara era tot echipa ceferiştilor şi dusă a fost. Nimic nu ţine acum, nici nobleţea numelui, te poţi chema oricum, şi Real Rapid Bucureşti, există o serie de nume de mare valoare ale fotbalului românesc interbelic şi postbelic care acum sunt istorie. Cenuşă. Zero. Vid. Nu mai există. Pe cele interbelice le cunoaştem. Printre cele postbelice sunt, spre exemplu, UTA (care înnoată în lichidul amniotic al seriei B2, unde e clasată pe penultimul loc) sau Progresul Bucureşti (care activează în Liga a IV-a Bucureşti). Să luăm aminte!

Vedem fotbal de la cinci ani. Echipa noastră de suflet este Unirea Focşani, pe timpuri numită Automobilul Focșani, rebotezată apoi Unirea Dinamo Focşani sau FC Acord Focşani, IDSMSA, Fructexport ori CSM Focşani sau Unirea 95. Primul nume de fotbalist pe care l-am auzit sună banal: Tîlvăr. Vă spune ceva Ţolea? Au poate Canaragiu, Grămoşteanu, Costea sau Pastia? Boţa? Manolache? Mişa Alexandru? Dărăbuş? Ouatu? Titi Rusu? Păiş? Cu singuranţă nimic. Era o echipă foarte bună, care ar fi putut oricând să promoveze în Divizia A, dar vinul era mai puternic în Vrancea decât fotbalul.

Unirea Focşani nu mai există acum decât la nivelul juniorilor şi copiilor, pentru că nu sunt bani. Nici unul dintre guşterii vrânceni care înnoată în bani nu au nebunia să investească în fotbal. Li se rupe.

A fost un nebun, fostul mijlocaș ofensiv al echipei, Sorin Galan, care a încercat ceva la începutul anilor 90 şi echipa a intrat pe mâna mafiotului Costel Bobic. Apoi totul a rămas pe mâna altui om perfect, Marian Oprişan…

Dacă se doreşte realmente ca Rapid Bucureşti să-şi continue existenţa (nu să gâfâie, învingând chinuit cu 1-0 ultima clasată şi sperând că o minune făcută de un antrenor bun o va aduce iar în Liga I), trebuie investiţi foarte mulţi bani.

În copii şi juniori şi în aducerea unor jucători care să poarte azi azi pietroiul pe spinările lor bătătorite. Apoi, trebuie investit în ţinerea acestor jucători maturi şi a tinerilor de talent ce se afirmă (ca Alex Ioniţă II, Viorel Moldovan are dreptate), pentru că altfel echipa nu va rezista valoric. Iar în 3-4 ani clubul va putea să înceapă să vândă şi să trăiască din aceasta. Dar până atunci… apă multă pe Dâmboviţa va mai curge.

Share