Punctele slabe ale Nationalei

Share

Lotul de fotbal al Nationalei Romaniei este populat, mai mult decat oricand la un turneu final al unui campionat european sau mondial, cu foarte multi jucatori cu probleme de sanatate.

El este dezechilibrat pe flancul stang, in aparare, pe flancul drept, in atac, precum si ca numar de atacanti de gura portii.

Pentru postul de fundas stanga nu a fost selectionat decat un singur jucator specialist, Razvan Rat. El este un fundas foarte valoros, daca este dublat permanent, in fata de mijlocasul de banda stanga si in spate de fundasul central de picior stang.

Acesta din urma, care poate fi stelistul Ghionea, a fost multa vreme accidentat si nu stiu cat va fi capabil sa faca fata in ritm de varf, cum vom juca fara indoiala cu Franta si cu Olanda, echipe de mare angajament fizic.

In fata lui Rat este Adrian Mutu, care sunt curios daca va face faza defensiva, ca in meciurile mai usoare din calificari, sau se va axa pe faza de atac. Ramane tragerea lui Chivu spre stanga pe faza defensiva, ca solutie de dublare frontala a lui Rat.

Dar Cristian Chivu, unul dintre oamenii forte ai Nationalei, este deopotriva una dintre marile hibe ale acesteia, pentru ca se poate accidenta oricand la umarul drept, care se mai tine in cartilagiu doar intr-o ata, asa cum a declarat chiar jucatorul. Daca Cristi se accidenteaza, solutia de rezerva in locul acestuia este Codrea, langa mijlocasul central de picior drept Radoi.

Dar Mirel Radoi este un alt jucator care se poate accidenta usor, dupa ce a avut mari probleme cu genunchiul in sezonul trecut. Daca s-ar intampla acest lucru, corelat cu eventuala accidentare a lui Chivu, Victor Piturca ar intra in criza de mijlocasi centrali.

Mai ales ca pe flancul drept nu exista jucatori simultan inalti si puternici fizic, care sa terorizeze apararile unor mari echipe ca Franta, Italia si Olanda, cu care ne vom confrunta. Vom vedea ca majoritatea atacurilor Nationalei se vor desfasura pe partea stanga, unde il avem pe Adrian Mutu, om forte al echipei.

Cei doi mijlocasi de banda dreapta, Banel Nicolita si Florentin Petre, sunt plini de bune intentii, dar Banel alearga foarte mult in gol, iar Petre este in varsta si i se termina benzina dupa minutul 65.

Problemele din aparare l-au determinat pe Piturca sa ia unul sau doi jucatori defensivi in plus, care sa-i asigure rezerve de soi la titularii Radoi si Chivu. Deopotriva, aceste probleme l-au impiedicat sa ia un atacant in plus, pe Florin Bratu, precum si un al doilea mijlocas stanga, Laurentiu Rosu sau Ciprian Deac.

De asemenea, ramane de neinteles pe ce criterii a fost preferat rapidistul Cristian Sapunaru jucatorului lui Ajax Amsterdam, George Ogararu. In mod evident, chiar daca tinem cu echipa giulesteana, cel de-al doilea ii este superior primului.

In ultimul dar nu in cel din urma rand, credem ca Victor Piturca are un fel de idee fixa cu Ciprian Marica, pe care il selectioneaza si il tine rezerva cand ar trebui sa nu-l selectioneze, apoi il titularizeaza, cand ar trebui sa-l selectioneze si sa-l tina rezerva, si asa mai departe.

De unde putem trage concluzia ca chiar antrenorul, intr-o anumita conjunctura si dintr-un anumit punct de vedere, poate sa fie considerat un punct slab. Ceea ce nu inseamna ca nu le uram multa bafta, sa joace ca zmeii zmeilor Carpatilor si sa bata tot ce misca la acest Campionat Europeana. Hai Romania!

Share