home MASS MEDIA Program informatic de spionat jurnaliştii şi avocaţii în Mexic

Program informatic de spionat jurnaliştii şi avocaţii în Mexic

Share

Guvernul mexican spionează jurnaliştii şi activiştii folosind un program informatic vândut doar SUA. Afirmațiile jurnaliştilor din Mexic au fost respinse de președinția mexicană, conform AFP, via Agerpres.

Urşii Fiţoşi au încercat să atace informatic Miisterul Apărării Naţionale

Jurnaliștii au depus o plângere în instanță, în primul rând pentru acces ilegal la comunicațiile private.

Este vorba de o operațiune a statului în care agenți ai statului mexican, departe de a face ceea ce trebuie să facă în mod legal. Au folosit resursele noastre publice, taxele noastre, banii noștri, pentru a comite delicte grave.

, a declarat jurnalista mexicană Carmen Aristegui. Aceasta este celebră pentru investigațiile sale privind cazuri de corupție ale guvernului.

Acest program informatic de spionaj se instala printr-un link

Ancheta a fost publicată luni de New York Times. Ea relevă că activiștii pentru drepturile omului, jurnaliști și militanți anti-corupție au fost victime ale spionajului din partea statului mexican. Aceasta prin intermediul unui program informatic al unei companii israeliene, ce are printre clienți Ministerul Apărării și Ministerul Justiției.

Ce are de spus președintele Mexicului în legătură cu acest spionaj comis în mod perfid și ilegal?

, a întrebat Carmen Aristegui. Jurnalista a primit direct pe telefonul său 24 de mesaje text, între ianuarie 2015 și iulie 2016. Alte 32 au fost trimise către membri ai echipei sale și chiar fiului ei de 16 ani.

SMS-urile proveneau de la diferite directorate și nume de domeniu. Acestea împrumutau diverse denumiri de instituții media, rețele de socializare și chiar pe cel al Ambasadei SUA. Mesajele conțineau un link de instalat un program informatic spion pe telefonul mobil.

Software-ul Pegasus, program informatic de piratare

Au fost vizați în total de 76 de tentative de piratare cu software-ul Pegasus. Purtătorul de cuvânt al președinției mexicane, Eduardo Sanchez, a respins acuzațiile de spionaj.

Nu există nici o probă că agenții ale guvernului mexican sunt responsabile de presupusul spionaj.

, a scris purtătorul de cuvânt. Printre cei spionaţi se numără avocați care lucrează la cazul dispariției a 43 de studenți în 2014. De asemenea, directorul Institutului mexican pentru Competitivitate, Juan Pardinas, care militează pentru întărirea legislației anti-corupție.

Soția sa a primit un mesaj, prin care i se spunea că soțul său o înșeală. I se propunea să dea click pe un link, pentru a avea acces la probe. “Suntem noii inamici ai statului”, a declarat Pardinas.

Share