home CULTURA, MUZICA DINAMITA MUZICALA: Procol Harum, “The Worm and the Tree” (Introduction-Menace-Occupation)

DINAMITA MUZICALA: Procol Harum, “The Worm and the Tree” (Introduction-Menace-Occupation)

Share

The Worm and the Tree a fost cantecul de lebada al trupei Procol Harum. El ocupa intreaga fata B a albumului “Something Magic”, din anul 1977, al acestui grup urias, care a facut muzica rock, a transmis idei de o profunzime extraordinara si a folosit, pentru toate acestea, cultura clasica extrem de serioasa (veti recunoaste, de exemplu, studiul aprofundat al artei fugii, de la nenea Bach) pe care Gary Brooker & Co. o aveau in spate, in anii de educatie primiti in Marea Britanie natala.

Din punctul meu de vedere, TWatT, cum este numita prescurtat aceasta lucrare superba, nu seamana decat ca amploare cu “In Held T’Was in I” (IHT’WiI), pe care am avut placerea sa o ofer vizitatorilor acestui site, pe cand el era numai Blogul lui Budescu.

Aici, volumele muzicale si versurile extrem de profunde sunt calibrate altfel decat in IHT’WiI, in lungi teme muzicale fara solo, urmate de la fel de ample discursuri, in timpul carora fundalul sonor, asigurat de pian, extrem de profund si usor fredonabil in aparenta, joaca rol de comentariu muzical de profundis.Procol Harum p

Va prezint aici prima parte dintre cele trei sectiuni ale acestui superb poem muzical, asa cum au fost ele inregistrate pe LP, poem muzical care se vrea o metafora la orice. Inclusiv la ceea ce ni se intampla noua, azi, in Romania. Sa va mai spun ce simt cand ascult aceasta muzica si ma gandesc la tara mea?

Las celui care asculta inregistrarea aceasta placerea sa urmareasca, in timpul ascultarii, versurile. Este foarte important daca le intelege bine, in timp ce asculta muzica, pentru ca atunci va pricepe la adevarata sa valoare nobletea mesajului acestor artisti britanici minunati.

Into a great tree a small worm did go
It wormed its way inwards and soon it did grow
The tree was unhappy but what could it do?
It stood there in silence: the worm grew and grew.

The tree was unhappy but what could it say
The worm kept on growing the tree sank away
The worm was so greedy it ate more each day
And each day it ate more the tree shrank away.

The worm was so loathsome it felt no disgrace
The birds had been silenced the sun shunned that place
And all of the forest grew fearful to see
What terrible fate lay in store for the tree.

The worm grew so monstrous its greed knew no bounds
The smell was so awful if poisoned the ground
And all of the creatures that lived in the wood
Were sickened and starving the worm spoiled their food
The birds would not sing and the sun could not shine
The forest lay dirty and blackened with grime.

Share