Ponta şi Şova, achitaţi definitiv în Dosarul Turceni-Rovinari

Share

Foştii demnitari Victor Ponta şi Dan Şova au fost achitaţi definitiv, în Dosarul Turceni-Rovinari. Nu a invocat prescripţia.

Victor Ponta spune: Am fost tot timpul nevinovat şi dosarul penal a avut de la început scopul de a mă îndepărta din funcţie.

Ponta şi Şova, achitaţi definitiv în Dosarul Turceni-Rovinari

Ceea ce se face că nu vede Ponta, atunci când spune aceste lucruri, este că, în prezent, Înalta Curte este controlată de Gruparea Savonea.

Fostul premier Victor Ponta şi fostul senator Dan Şova au fost achitaţi de magistraţii instanţei supreme, în Dosarul Turceni – Rovinari, în care au fost judecaţi pentru fapte de corupţie, în legătură cu încheierea unor contracte de consultanţă.

Decizia magistraţilor este definitivă, conform News.ro. ”Am fost tot timpul nevinovat şi dosarul penal a avut de la început scopul de a mă îndepărta din funcţie”, afirmă Victor Ponta, care adaugă că îşi doreşte ca ”asemenea abuzuri să nu se mai repete niciodată în ţara noastră”.

Citeşte şi: Ponta sfidează: Drulă şi Cioloş, vinovaţi că nu avem secţii de arşi

”După 8 ani de proces – 8 judecători de la ICCJ au restabilit adevărul! Azi, Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat decizia finală în faimosul dosar «Ponta – Şova» (dosarul care a dus, în 2015, la demisia mea din funcţia de preşedinte al PSD şi, ulterior, din funcţia de prim ministru): achitare pentru toti cei 5 pentru că «nu exista fapte care să constituie infracţiuni».

S-au pronunţat pentru achitare, în unanimitate, 8 judecători ai ICCJ (3 în fond şi 5 în apel)”, a scris Victor Ponta, pe Facebook.

El a adăugat că nu a invocat prescripţia sau o altă modificare de procedură sau decizie a CCR.

Citeşte şi: Victor Ponta e consilierul lui Marcel Ciolacu. Ciob la hârb nu sparge toarta

”Am fost tot timpul nevinovat şi dosarul penal a avut, de la început, scopul de a mă îndepărta din funcţie.

Mă bucur că am avut încredere în Justiţie; le cer iertare celorlalţi 4 inculpaţi (toţi achitaţi) care au fost «victime colaterale»; îmi pare rău pentru suferinţa familiei şi a prietenilor mei din această perioadă.

Regret că statul român (adică noi toţi) a plătit cheltuieli inutile de peste 1 milion de euro – expertize, percheziţii, magistraţi, avocaţi etc., doar să justifice o acuzaţie evident neserioasă şi netemeinică.

Nu am nici o aşteptare şi nici o dorinţă de revanşă faţă de autorii acestui dosar sau faţă de cei care au profitat politic.

Citeşte şi: DNA a clasat Dosarul Ponta – Blair

Nu vreau însă să uităm că, prin acest dosar şi demisia impusă, a fost schimbată soarta mea, a multor alţi oameni nevinovaţi şi chiar destinul politic al României.

Îmi doresc ca asemenea abuzuri să nu se mai repete niciodată în ţara noastră”, a arătat Ponta.

Înalta Curte a decis să menţină achitarea lui Dan Şova, pentru infracţiunea de evaziune fiscală. De asemenea, instanţa a menţinut şi achitarea lui Victor Ponta.

Capetele de acuzare

Procurorii îl acuzau pe Victor Ponta că, în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, prin cabinetul său de avocat, a obţinut de la Societatea Civilă de Avocaţi “Şova şi Asociaţii” 181.439,98 de lei, pentru activităţi care figurează în acte, dar care nu ar fi fost efectuate.

Victor Ponta a fost judecat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor, fapte pe care le-ar fi comis în calitate de avocat, iar Dan Şova, avocat coordonator al Societăţii Civile de Avocaţi “Şova şi Asociaţii” la data faptelor, pentru abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Laurenţiu-Dan Ciurel a fost acuzat de trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul, iar Dumitru Cristea şi Laurenţiu-Octavian Graure, fost director economic al CET, de abuz în serviciu.

100.000 de euro şpagă

Fostul senator Dan Şova a fost trimis în judecată, în ianuarie 2016, fiind acuzat că a luat mită 100.000 de euro, pentru a asigura încheierea unui contract între CET Govora şi o firmă de avocatură.

Alături de Şova, a fost judecat şi Mihai Bălan, fost director general al CET Govora, pentru trafic de influenţă şi abuz în serviciu.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada octombrie 2011 – iulie 2014, Dan Şova a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunţătoare, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, atunci director general al CET Govora SA, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unor contracte de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 de euro pe lună.

Share