Piedone ar putea scăpa de pedeapsa din Dosarul Colectiv, prin prescripţie

Share

Cristian Popescu Piedone ar putea fi un alt şmecher care scapă de pedeapsă prin acest truc ieftin, bine cunoscut.

Ce scrie jurnalistul Ionel Stoica:

Vă spuneam săptămâna trecută că se pregătește terenul pentru ca inculpații din dosarul Colectiv să scape de acuzații sau să primească pedepse derizorii. Și vă explic îndata cum s-ar putea face asta.

În fond, primarul Piedone a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni închisoare, patronii clubului Colectiv- pedepse de câte 11 ani şi 8 luni închisoare, patroana firmei de artificii- 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare etc.

După aproape 5 ani și 6 luni, procesul este aproape de decizia definitivă, s-au readministrat o parte din probe în faza de apel. Doar că pe 14 aprilie, completul format din judecătorii Adina Pretoria Dumitrache și Andrei Viorel Iugan a pus în vedere procurorilor și părților din dosar că la termenul din 12 mai se va pune în discutie, din oficiu, schimbarea încadrării juridice a unor infractiuni retinute in sarcina inculpatilor condamnați în faza de fond.

Am lăsat pasajele relevante din încheierea Curții de Apel București, din 14 aprilie, în facsimil, impresia este că într-un mod total atipic judecătorii vor să schimbe încadrarea inclupaților din abuz în serviciu în neglijență în serviciu, în formă continuată și nu în concurs.

Cu alte cuvinte, o “îndulcire” a pedepselor, sentințele s-ar duce în derizoriu. După unele calcule, în cazul în care se schimbă încadrarea, neglijența în serviciu în acest dosar este déjà prescrisă. Funcționarii Statului Român implicați în acest proces ar scăpa de problemele penale.

Apoi, pentru aceste infractiuni nu se acorda despagubiri în cazul victimelor, pentru că sunt infracțiuni de serviciu, nu contra vieții. Neavând condamnați, nu se mai plătesc daunele materiale și morale. Așa că s-a găsit o metodă inedită pentru a rezolva acest aspect.

Judecătorii mai pun în discuție dacă cele două instituții, Primăria Sectorului 4 și Departamentul Situațiilor de Urgență, pot răspunde financiar în cazul în care inculpații din dosar sunt achitați sau se constată că faptele sunt prescrise.

Din punct de vedere juridic este o struțo-cămilă, pentru că Statul raspunde pentru încalcarea articolelor 2 și 3 din CEDO (Dreptul la viaţă și integritate al persoanei) prin Ministerul de Finanțe- nu prin DSU sau Primaria Sectorului 4. Aici este o greșeală fundamentală, și nelegală, nu pot băga în proces Ministerul de Finanțe, direct în faza de apel.

Oricum, DNA i-a recuzat pe cei doi judecători, Adina Pretoria Dumitrache și Andrei Viorel Iugan, și a motivat ca temei al incompatibilității faptul că prin punerea în discuție a încadrărilor juridice a faptelor se aduce o știrbire a aparenței de imparțialitate, “împrejurare ce afectează negativ actul de justiție în prezentul dosar.”

Cererea de recuzare a celor doi magistrați fost respinsă, pe 21 aprilie, de judecătoarele Mihaela Niță și Cristina Carmen Craiu. Trebuie neaparat să le căutați pe google să vedeți ce decizii au mai dat în ultimii ani, o să aveți surprize.

Share