Olguţa Vasilescu, cu Dosarul Faţada, din nou pe rolul instanţei de judecată

Share

Olguţa Vasilescu credea că a scăpat de Dosarul Faţada, dar s-a înţelat. Pentru după clasare poate urma repunerea pe rolul unei instanţe.

Tribunalul București a decis să admită plângerea unui craiovean împotriva clasării dosarului DNA, în care primarul Craiovei, Olguța Vasilescu, era urmărită penal, pentru că le-ar fi cerut mai multor oameni de afaceri, care aveau contracte cu Primăria, să facă sponsorizări către o asociație non-profit, pentru reabilitarea fațadelor blocurilor din centrul Craiovei
Plângerea a fost înaintată de proprietarul unui imobil situat în Centrul Vechi al Craiovei.
Dosarul cu plângerea împotriva ordonanței de clasare din 07.12.2020 dată de Direcția Națională Anticorupție – Secția de Combatere a Corupției – a fost înregistrat pe 17 ianuarie 2021, la Tribunalul București, iar la ultimul termen instanța a respins excepția ridicată de Ministerul Public, privind competența teritorială, dar și excepțiile ridicate de intimaţi.
”Repus pe rol. Soluția pe scurt: Respinge ca neîntemeiată excepția necompetenței teritoriale invocată de reprezentatul Ministerului Public. Respinge ca neîntemeiată excepția inadmisibilității invocată de intimații și pe cale de consecință: Repune cauza pe rol pentru a se dezbate plângerea pe fond.
Acordă termen pentru data de 25.08.2021, ora 13.00, sala 208, CF 11. Se vor cîta părțile. Dată și pronunțată în ședința camerei de consiliu, astăzi, 18.06.2021. Document: Încheiere de ședință 18.06.2021”, este soluția dată de Tribunalul București.
Astfel, dosarul va fi judecat de Tribunalul București.
În decembrie 2020, Direcția Națională Anticorupție a dispus clasarea dosarului cunoscut drept „Fațada” în care primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, era urmărită penal, pentru că le-ar fi cerut mai multor oameni de afaceri, care aveau contracte cu Primăria, să facă sponsorizări către o asociație non-profit pentru reabilitarea fațadelor blocurilor din centrul Craiovei, dar și pentru că și-ar fi folosit influența pentru obținerea unor sume de bani pentru campania electorală din anul 2012.
Dosarul a fost clasat după ce au fost anulate interceptările, ca urmare a deciziilor CCR.
Potrivit ordonanței de clasare a DNA, remisă părților, Vasilescu era cercetată pentru folosirea influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, luare de mită și spălare de bani, iar procurorul de caz a dispus clasarea urmării penale, motivând că nu există probe prin care să se poată stabili că această „ar fi condiționat derularea în bune condiții a contractelor de Primăria Craiova de efectivitatea sponsorizarilor”.
DNA a dispus și scoaterea de sub urmărire penală pentru dare de mită și spălare de bani a oamenilor de afaceri Marian Petcu de la Recon SA, Mihail Tănăsescu și Tiberiu Urdăreanu de la UTI Grup SA, Marian Mândrilă de la SC Mari Vila Com SRL, și Liviu Cioană de la Mitliv Exim SRL, toți având calitatea de martori denunţători.
Anchetatorii au considerat că faptele acestora „au fost comise sub imperiul unei constrângeri morale (periclitarea derulării contractelor dintre societățile comerciale și municipiul Craiova), ce reprezintă o cauza de neimputabiliate”.
Lia Olguța Vasilescu fusese trimisă în judecată pe 19 iulie 2016, fiind acuzată de luare de mită (patru infracțiuni), folosirea autorității sau influenței, în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (două infracțiuni) și spălare de bani (două infracțiuni).
În același dosar, au fost deferiți justiției Radu Cosmin Preda, fost administrator public al Craiovei, pentru complicitate la luare de mită (două infracțiuni) și instigare la spălare de bani, și Elena Daniela Popescu, la data faptelor președintele Asociației Pro Craiova, pentru complicitate la luare de mită și spălare de bani.
Share