home SPORT Nationala. 35 de jucatori pentru viitorul antrenor al echipei

Nationala. 35 de jucatori pentru viitorul antrenor al echipei

Share

Cu Victor Piturca eram lamurit inca dinainte de a fi numit. Atunci am spus ca, in opinia mea, un barbugiu nu are cum sa se impuna cu Nationala. In fata lui Chivu sau Mutu, care au lucrat cu antrenori duri din fotbalul european…

Daca ii luam la rand pe titularii de sambata, vom descoperi alti grei ai antrenoratului. De exemplu, Mircea Lucescu. Dar sa trecem peste asta.

Asa cum spuneam in comentariul meu de aseara, este o greseala din partea unor jurnalisti si a unor oameni de fotbal si o diversiune voita din partea celor care au lansat ideea gresita, conform careia selectionerul lucreaza cu un material de proasta calitate si ca nu are ce face altceva.

Nationala, cel putin 25 selectionabili

Orice selectioner al Nationalei are la dispozitie, in acest moment, din campionatul intern si din cele externe, in care joaca multi jucatori romani, cel putin cei 35 de jucatori. Iar a afirma ca nu exista bazin de selectie in acest moment, de parca am fi Albania sau Belarus, este o magarie.

Am marcat cu caractere italice jucatorii care din diferite motive nu joaca in acest moment si cu aldine jucatorii care ar fi trebuit selectionati, in viziunea mea si nu au fost selectionati. Exista o singura exceptie: Gabriel Torje, care inca nu este destul de matur, chiar daca a fost play-maker-ul echipei de tineret si cred ca in scurt timp va fi bun de prima echipa.

Interi, ca la Nationala Spaniei

Apropos de cazul lui Torje: si in cazul lui Piturca, si in cazul lui Rednic, constat aceeasi greseala facuta de amandoi. Si unul, si altul il considera pe Gabi Torje un simplu jucator de banda dreapta, o motoreta umana de tip Banel Nicolita. Este cea mai mare greseala.

Nationala (cu Cristi Tanase inter stanga si Gabi Torje inter dreapta) si Dinamo (cu Adrian Cristea inter stanga si Gabi Torje inter dreapta) ar putea sa aiba linii de mijloc naucitoare.

Exact pe acelasi principiu a functionat la Euro 2008 nationala Spaniei: doi interi mici, iuti, vanosi care si-au zapacit adversarii directi prin combinativitate. Dupa cum se poate observa in documentul la care am dat link, pe fiecare post exista cel putin trei jucatori de valoare, cu doua exceptii: mijlocasii de banda sau, cum ii numesc eu, interii.

Nationala. Reapare Ghioane

Dupa cum se observa, de pe dreapta lipseste Banel Nicolita, in mare scadere de forma si este prezent Ghioane, care mai curand ajunge acolo in timpul jocului, pe sarje, el fiind un jucator de sarja pe atac si de travaliu pe presing.

Pe stanga avem alta problema: Cristi Tanase inca e crud si trebuie sa confirme in continuare, iar despre Max Nicu stim deocamdata prea putine lucruri.

Se observa ca pe Adi Mutu nu l-am trecut mijlocas ofensiv stanga. In viziunea mea, Mutu nu este doar atat. Am nominalizat trei jucatori pentru postul de mijlocas central ofensiv, dar acestia sunt jucatori de facturi diferite: Mutu, Marius Niculae si Cocis.

Compleul Cocis

Primul este cel mai complex jucator pe care il avem. El apare in unele situatii varf de gura portii, dar da randament maxim ca mijlocas ofensiv penduland pe tot frontul, stanga-centru-dreapta si filtrand continuu pase. El are nevoie de un varf de travaliu foarte mobil, care sa traga fundasii dupa el, cum era Adriano, ori cum este acum Gilardino la Fiorentina.

Marius Niculae este mijlocasul ofensiv central care sparge apararile si ajunge in postura de varf impins, pe culoarele facute de ceilalti atacanti. Razvan Cocis este un jucator de sarja, care filtreaza mingea si are nevoie de cineva oportunist care sa finalizeze.

Spargatorii de aparari

In fata acestora, am ales alti sase jucatori valorosi, care, folositi cu inteligenta, cand sunt in forma, pot fi arme ucigatoare. Am fost putin nedrept cu Danciulescu, care este de asemenea un jucator complex, ce poate fi folosit si ca filtru de pase pe tot frontul, precum Mutu, ca spargator de aparari, ca Marius Niculae si ca filtru-sarja, precum Cocis.

Cei mai valorosi inchizatori de culoare in fata apararii, dupa parerea mea, sunt cele doua pistoane umane Mirel Radoi si cu Costin Lazar, jucatori cu mare experienta, care nu sunt buni numai pe jocul adversarului, la blocare, dar si ca play-makeri, in spatele jucatorilor ofensivi, pentru ca au viziune de joc. Li se adauga Tibi Ghioane, pe care insa nu l-am vazut, ca nu prind pe satelit ucrainienii.

Vesnica poveste a stoperului de picior drept pe stanga

In aparare, orice antrenor care se respecta trebuie sa desparta fundasii centrali de marcaj pe stanga-dreapta. A-l folosi pe Goian pe stanga-centru este o mare greseala, oricat de bun e acesta. Mai ales ca ii ai si pe Ghionea, si pe Radu Stefan. Mai presus de toate, il ai pe Chivu, un mare jucator european, probabil unul dintre cei mai buni fundasi centrali din Europa.

A-l folosi pe acesta, in atari conditii, mijlocas la inchidere, este o mare greseala tactica, cand iti poti inchide apararea cu un astfel de lacat, un jucator cu o forta de anticipatie exceptionala.

Ei bine, sa vad cine mai spune acum ca nu avem material (ca mai sunt si altii in afara de acestia, nu mai vorbesc de cei care vin de la tineret), ca ii arat obrazul, Cu degetul.

Share