home CULTURA, MUZICA Moody Blues, “Days of Future Passed” (dinamita muzicală)

Moody Blues, “Days of Future Passed” (dinamita muzicală)

Share

“Days of Future Passed” a fost primul album programatic al uriaşului supergrup englez The Moody Blues, lansat în decembrie 1967, la Deram Records.

Alături de To Our Children’s Children’s Children din anul 1967, acest abum formidabil este o perlă de rock simfonic care va rămâne în patrimoniul universal al muzicii.

După doi ani de existenţă şi de luptă pentru a rămâne pe scena R&B-ului britanic, în care a lansat The Magnificent Moodies (1965), celor de la The Moody Blues li s-a cerut de către compania de discuri cu care se aflau sub contract să înregistreze o adaptare a Simfoniei nr. 9 a compozitorului slovac Antonín Dvořák, ca disc-exemplu de înregistrare stereo.

În locul a ceea ce li s-a cerut să facă, Moody Blues a ales să înregistreze un ciclul vocal-orchestral despre o zi obişnuită de lucru din lumea de azi, care trece prin twist & shout şi ajunge până la glosarea unor pagini simfonice din marele compozitor slovac, trecând prin R&B.

Sesiunile de înregistrări au avut loc la Studiourile Decca din West Hampstead, Londra, între 9 mai şi 26 noiembrie 1967.

Conştienţi care este cel mai valoros refren de pe album, Moody Blues au construit partitura muzicală a albumului în jurul temei din “Nights In White Satin”, care după lansarea albumului a devenit un hit uriaş pe tot mapamondul.

Cu acest al doilea album al lor, cei de la Moody Blues au devenit aşa de mari în rockul simfonic, că o altă mare trupă, Barclay James Harvest, care a angajat o întreagă orchestră simfonică, pe care au dus-o la un conac, la ţară, ca să-şi înrregistreze primul album, după care rapid au inrat în faliment, a fost supranumită Moody Blues-ul Omului Sărac.

Citeşte şi
Atunci când ne luptăm cu Liviu Dragnea, nu puteam ilustra muzical, la final de săptămână,
Ascultăm albumul Nektar din anul 1971, "Journey to the center of the earth", o perlă
Los Jaivas, aşa cum am mai scris şi în alte dăţi, este nu numai o
Dan Teodorescu recidivează cu un nou hit al trupei sale, Taxi. Acest nou hit se
V-aţi lămurit cu PSD? Revolution. V-a ajuns? V-a fost de-ajuns? Revolution. Aţi înţeles acum ce
Ascultăm Bloodwyn Pig, o trupă britanică apărută după prima sciziune a lui Jethro Tull. Pur
Caravan a fost cealaltă jumătate a trupei Wilde Flowers. The Soft Machine a fost ceastălaltă
A doua operă rock a grupului The Who, "Quadrophenia", a fost lansată în urmă cu
Despre marele supergrup Spock's Beard se pot scrie tone de exegeze muzicale. Trebuie însă ca,
Area a fost o mare trupă italiană, formal încadrată în categoria rockului progresiv. Liderul grupului
Share