home CORUPTIE, POLITICA Marota Soros. Propaganda a început cu Finkelstein, prietenul lui Tăriceanu

Marota Soros. Propaganda a început cu Finkelstein, prietenul lui Tăriceanu

Share

Într-.o zi, ne-am trezit că începe să se vorbească despre “unul rău”. Aşa a apărut marota Soros. Dar care este istoricul creării acestui basm de adormit oameni neexersaţi în propagandă?

Soros plătește protestatarii pro-justiție – 100 de lei adultul, 50 de lei copilul, 30 de lei câinele… Soros e tatăl lui Cioloș… Soros a pus foc la colectiv, ca să-l dea jos pe Ponta și să-l pună prim-ministru pe fi-su’… Soros umple Europa de refugiați… Soros a trimis patru asasini pe urmele lui Dragnea… Soros s-a fotografiat cu Monica Macovei, deci… Soros vrea să ne ia aurul… Soros ne slăbește leul… Soros ne fură banii din bănci…

Marota Soros. Motorul psihologic electoral – frica

Finkelstein a folosit o formulă de lucru pe care ulterior a dezvoltat-o permanent: negative campaigning. Cu această metodă de luptă în alegeri electorale, totul stă în atacul asupra contracandidatului, în loc de promovarea unui program propriu.

Ideea de plecare a lui Finkelstein a fost: fiecare ciclu electoral este decis înainte de alegerile electorale propriu-zise. Cei mai mulți oameni știu de la bun început cu cine vor vota, cu ce sunt de acord și cu ce nu sunt de acord. Și este extrem de dificil a le schimba opțiunile.

Am vrut să aduc bani de la Soros pentru Ştirile Radio Galaţi şi m-am confruntat cu reacţia ostilă a fondatorilor. Fundalul xenofob înfipt în creierele românilor este terenul fertil pe care acum funcţionează marota Soros.

Este mult mai simplu să demotivezi oameni decât să-i motivezi. Astfel, îi poți provoca contracanditatului pierderi de voturi decisive. Astăzi, procedeul se numește voter suppression, reprimarea alegătorilor.

Marota Soros. Declicul – în Ungaria, în campania lui Orban Viktor

Trebuia găsită o abordare de acest tip în Ungaria, pentru candidatul Orban Viktor. A fost scornită de Finkelstein marota Soros. O tâmpenie, poate. O invenţie, cu siguranţă.

Aşadar: Cum ar fi dacă cortina din fața conspirației capitalului străin se deschide și intră în scenă o figură care trage toate sforile? Cineva care nu doar conduce ”capitalul străin”, ci îl și întruchipează? O persoană reală. În plus, cineva născut în Ungaria. Străin, dar cunoscut. Această persoană este George Soros, spune Finkelstein.

Mizau pe vechile reţineri contra evreilor care rămăseseră în minţile bieţilor maghiari. Ele puteau fi scormonite şi amplificate. Canalizate electoral. Chiar și Orban primise bani de la Soros: în perioada când se afla în opoziție, fundația subterană Szazadveg publica reviste produse într-un xerox plătit de Soros. Orban a fost și unul din cei 15.000 de bursieri ai Open Society Foundations.

Doar mulțumită lui Soros a ajuns Orban să studieze filozofie la Oxford. O singură dată s-au întâlnit: când Soros a venit în Ungaria în urma unor inundații catastrofale și a donat un milion de dolari ca ajutor. Nu era nici un motiv de a fi împotriva lui.

Există şi Soros-lăcusta

Finkelstein și Birnbaum vedeau în Soros însă ceva cu totul diferit. Există o lungă istorie a criticilor la adresa lui Soros. Totul duce în anul 1992, când Soros a pariat împotriva lirei sterline și a câștigat într-o noapte un miliard de dolari.

Atunci și-a câștigat renumele de persoană care sărăcește cetățenii britanici. Pentru mulți fani ai stângii, Soros reprezenta lăcusta. Totul a fost așa până în momentul când a folosit notorietatea sa pentru a propaga, surprinzător, idei liberale de stânga.

Pentru a afla dacă numele lui George Soros este suficient de cunoscut în Ungaria, s-au realizat sondaje telefonice cu o serie de alte nume pentru posibili adversari, povestește o persoană implicată în realizarea acestora. Birnbaum personal nu vrea să confirme polling-ul în cazul lui Soros.

Marota Soros. Rădăcinile româneşti

Dincolo de articolul acesta scris de Grigore Cartianu, pe Ziaristii.com, voi prezenta experienţa mea personală, din România, cu marota Soros. Pe 1 decembrie 1991, am lansat, împreună cu mai mulţi colegi şi prieteni studenţi, Radio Galaţi.

La orginea Radio Galaţi, stă o asociere care poate părea astăzi bizară. Grupul nostru de studenţi, înainte de un mare protest sindical antiguvernamental, discutase cu liderii sindicali despre susţinerea de către aceştia a apariţiei radioului local. “Noi cu susţinerea, voi cu proiectul”.

Iniţial, Radio Galaţi a fost o asociaţie, din care făceau parte aceşti lideri sindicali de diferite facturi, din diverse sindicate gălăţene, apoi a devenit ceea ce este acum, după ce a fost vândut unui fost coleg de la revista studenţească Orientări, Marius Necula. Totul a fost în regulă în primele săptămâni, până când…

A apărut marota Soros

Numele secţiei de tocat ştiri de la Radio Galaţi era Departamentul Informaţii. Pentru a dezvolta secţia, am avut o iniţiativă şi am început să dau telefoane: găsirea de finanţare externă. Aşa am ajuns să contactez Fundaţia Soros din Bucureşti. Nu am apucat să fac mai mult.

Cam odată cu aceste mişcări ale mele, în Radio Galaţi a venit un tip care mi s-a părut de la început dubios, care a fost pus şeful secţiei. I-am spus în faţă că e securist. Am fost concediat. Acum e lider local PSD undeva, în România. Să-i fie de pălărie şi să citească personal toată biblioteca.

Concomitent, auzind de intenţiile mele, unul dintre liderii sindicali, Ionel Harţeganu, un ultracomunistoid declarat, a venit în Radio Galaţi, să facă scandal că am vrut să-l aduc pe Soros, să aduc oficinele străine, ceea ce este trădare de ţară.

Tot acest sandviş de fapte m-a intrigat ani în şir. De-abia depărtându-mă de el am putut să-l privesc în ansamblu şi să înţeleg ce se întâmplă. Iar acum, citind ce a scris Cartianu, înţeleg că fundalul xenofob înfipt în creierele românilor era terenul fertil pe care acum funcţionează marota Soros.

Share