Lucian Romaşcanu, ministru PSD, dă indicaţii DNA cum să ancheteze

Share

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a cerut DNA să ancheteze cu celeritate un caz suspect de utilizare cu încălcarea legilor a unor fonduri europene, de către Primăria Buzău.

Aceasta este condusă de un apropiat al lui Marcel Ciolacu, Constantin Toma. Cei doi fac parte din gruparea politică păstorită de vechiul baron de Buzău pesedist Vasile Ion, din care face parte şi Romaşcanu.

„Azi am susținut, alături de primarul Constantin Toma și de deputatul Romeo Daniel Lungu, o conferință de presă a PSD Buzău, cu două teme principale:

– situația fondurilor europene pentru investițiile pe mobilitate urbană. Primarul a explicat inexistenţa nici unei probleme reale. Am solicitat DNA Ploiești derularea cu maximă celeritate a anchetei și elaborarea unei concluzii, pentru a nu risca blocarea orașului”, a anunțat Romașcanu, pe Facebook.

La o săptămână după ce Autoritatea de Management a Programului Operațional Regional (AMPOR), din cadrul Ministerului Dezvoltării, a înștiințat Primăria Buzău că au fost suspendate plățile, pe un proiect cu fonduri europene, ce vizează reabilitarea celor mai importante străzi din municipiul Buzău, DNA confirmă că are în lucru dosarul cu această cauză.

Reprezentanții DNA au precizat faptul că dosarul penal a fost deschis la DNA-Serviciul teritorial Ploiești, iar urmărirea penală se desfășoară doar cu privire la faptă („în rem”).

„Există în lucru un dosar penal, la Serviciul teritorial Ploiești, în care urmărirea penală se desfășoară doar cu privire la faptă („în rem”).

Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzații împotriva unei/unor persoane, ci are doar semnificația instituirii cadrului procesual în care se pot strânge probe, pentru a se stabili caracterul penal sau nepenal al anumitei/anumitor fapte.

Dosarul a fost înregistrat la DNA pe data de 10.02.2022, ca urmare a declinării competenței de soluționare de către altă unitate de parchet”, transmite Biroul de presă al DNA.

DNA – Serviciul Teritorial Ploiești a cerut și primele documente Primăriei Buzău, astfel că, la începutul acestei săptămâni, primarul municipiului Buzău , Constantin Toma, a anunțat că au fost trimise peste o mie de pagini din documentele ce au fost întocmite pentru realizarea acestui proiect de reabilitare a celor trei străzi, pe care se fac lucrări cu fonduri europene.

„Ni s-au cerut oficial, dar nu s-au putut face toate într-o zi. Joia trecută ni s-au cerut aceste documente, de atunci și până luni dimineață s-au făcut copii, s-au semnat, să fie conforme cu originalele.

Luni le-am predat la DNA Ploiești 1071 de documente în copie, cu planșe cu tot, fiind documentația pentru atribuirea și punerea în operă a acestui proiect.

Așteptăm să se facă lumină și, în urma analizei acestor documente și răspunsul la alte întrebări, care cu siguranță se vor pune, sunt convins că nu vor găsi nimic și vor constata caracterul nepenal al acestei intervenții nefericite”, a declarat primarul municipiului Buzău, Constantin Toma.

Share