home SPORT Liga I fără Rapid e ca o casă fără flori

Liga I fără Rapid e ca o casă fără flori

Share

Liga I fără Rapid e ca o casă fără flori

Zisa din titlu îi aparţine unei rude steliste. Foarte steliste. Care atunci când Steaua juca inclusiv cu Rapid şi învingea se bucura ca un copil.

Decimată de un patron nerapidist, care a pus întotdeauna pe primul plan buzunarul propriu, rostogolind cuvinte gongorice, nu interesul marelui club din Grant, Rapid Bucureşti a fost ultima echipă din Liga I care a reuşit, în precedentul sezon competiţional, să facă să tremure flamura roş-albastră, în pofida diferenţei clare de valoare, exclusiv pornind de la sufletul mare al suporterilor şi al jucătorilor, contaminaţi sau impregnaţi cu spiritul Rapidului.

De atunci, aşa ceva nu s-a mai întâmplat. Şi, ca să fie clar la ce ne referim când vorbim despre spiritul Rapidului şi minunile pe care le poate face acesta, vom aminti de extrema din alte vremuri de glorie, Bebiţă Năsturescu.

Bebe Năsturescu intra pe teren tremurând de emoţie că joacă fotbal. Primea mingea şi începea să dribleze. Cine stătea în tribună, pe flancul său, îl vedea driblând nebuneşte şi îl auzea încurajându-se singur, strigând:

Hai, Bebiţă! Curaj, Bebiţă! Nimeni nu te poate opri! Eşti cel mai bun!

, spre stupoarea vizibilă pe fața adversarului direct, care se bloca, zăpăcit de combinația de vorbe și driblinguri savante care îi erau contrapuse. Dar Bebe Năsturescu nu a fost singurul mare jucător al Rapidului, cu sufletul cât stadionul din Grant.

Îşi mai aminteşte cineva de marele portar care a fost Francisc Themler? Ne îndoim, noi azi îl mai ţinem minte doar pe Necula “Tamango” Răducanu, desigur şi el un foarte mare portar.

Îi mai ţine minte cineva pe Dan Coe sau Alexandru Boc, doi fundaşi de care nu se trecea? Ne îndoim. Îl mai ţine minte cineva pe Wetzer II sau pe Ladislau Raffinsky, ori pe Constantin Jamaischi? Liţă Dumitru, Dănuţ Lupu sau Ioan Ovidiu Sabău sunt mult mai cunoscuţi acum.

Contrapunem special generaţii diferite de jucători, pentru că, pe vremea când croşeta pe teren marele Raffinsky, Steaua sau Dinamo pur şi simplu nu existau. Indiferent de ce reprezintă acum, ele au fost inventate de comunişti, e bine de ştiut acest lucru.

Să pomenim puţin şi numele lui Ştefan Auer sau Iuliu Baratky, William Sipoş asemeni, mari golgeteri ai României interbelice, ori poate pe Bazil Marian, Vasile Copil III, Titus Ozon sau Teofil Codreanu.

Pentru ca acestor nume uriaşe să le urmeze altele, este nevoie acum de o combinaţie  bine cumpănită de dragoste de culorile Rapidului,  bani şi foarte mult pragmatism managerial.

Azi, Rapid a fost tăvălită de o gaşcă de mafioţi, inclusiv de fostul său patron, prin toate noroaiele decrepitudinii sportive, cum s-a mai întâmplat şi-n ultima parte a anilor comunismului.

Nu ratăm nici o ocazie să le spunem prietenilor stelişti sau dinamovişti mereu acelaşi lucru:

Ne vom întoarce, vom fi cei mai buni şi vă vom bate, aşa cum am mai făcut-o!

Share