Germania scoate la iveală o campanie de dezinformare pro-Rusia, pe reţeaua X. Anchetatorii au descoperit un atac concertat.
El a avut ca subiect sprijinul Berlinului pentru Ucraina, care a implicat peste 1 milion de postări.
Kremlinul, reţea uriaşă de dezinformare în Germania
Experții în criminalistică digitală din Germania au descoperit o vastă campanie de dezinformare pro-Rusia, împotriva guvernului, care folosea zeci de mii de conturi false, pe platforma de socializare X.
Ministerul german de Externe, care a comandat studiul, după ce a suspectat că este vizat de roboți, a declarat că descoperirile au evidențiat necesitatea ca guvernele să abordeze în mod sistematic numărul tot mai mare de campanii de dezinformare și să recunoască efectul pe care acestea l-ar putea avea asupra alegerilor.
Utilizând un software specializat de monitorizare, experții au descoperit un traseu uriaș de postări, pe o perioadă de o lună, începând cu 10 decembrie, care a reprezentat un atac sofisticat și concertat asupra sprijinului Berlinului pentru Ucraina.
Citeşte şi: Pentru diplomații ruși, dezinformarea face parte din fişa postului
Peste 1 milion de mesaje în limba germană au fost trimise de la aproximativ 50 000 de conturi false, ceea ce reprezintă o rată de două mesaje pe secundă.
Tonul copleșitor al mesajelor a fost sugestia că guvernul lui Olaf Scholz neglija nevoile germanilor, ca urmare a sprijinului acordat Ucrainei, atât în ceea ce privește armele și ajutorul, cât și prin primirea a peste un milion de refugiați.
Der Spiegel, care a avut acces la cele descoperite, a relatat că conturile false aveau atașate comentarii potrivite, folosind adesea hashtag-uri populare la momentul respectiv, precum #Oktoberfest sau #Bundesliga, într-un efort concertat de a ajunge la o audiență cât mai largă.
Citeşte şi: Stratfor: Zvonuri şi dezinformare asupra Intervenţiei în Siria
Într-unul dintre cele mai de impact mesaje false, din punct de vedere al numărului de persoane la care a ajuns și al numărului de reacții pe care le-a generat, Annalena Baerbock, ministrul de Externe, părea să declare de pe propriul cont de pe X că sprijinul guvernului pentru Ucraina se destramă.
O mică cifră chirilică care s-a strecurat în postare, aparent din greșeală, a fost singurul factor evident care a identificat-o imediat ca fiind falsă.
Postările sunt de obicei legate de site-uri media bine cunoscute, folosind un scurtător de linkuri, astfel încât numele de domeniu fals să nu fie imediat evident.
Citeşte şi: Dezinformarea care a canalizat ura românilor
Analiștii au declarat că sunt convinși că sursa campaniei se află în Rusia, făcând o legătură cu campania Doppelgänger, condusă de ruși, care a apărut pentru prima dată în 2022, afectând Marea Britanie, Franța și Italia.
Printre postările falsificate atunci se aflau versiuni simulate ale unor reportaje din The Guardian și Daily Mail, printre alte publicații, conform The Guardian.
Descoperirea campaniei Doppelgänger a dus la impunerea de către UE, vara trecută, a unor sancțiuni împotriva a două companii IT rusești, Structura National Technologies și Social Design Agency, din cauza implicării lor în această campanie.
Potrivit autorităților americane, se crede că cele două companii sunt responsabile de o campanie similară de dezinformare rusă în America Latină.